Krajem godine počinje gradnja kampusa Bio 4 – prva prezentacija na RTS-u

Ministarka za nauku, inovacije i tehnološki razvoj Jelena Begović je prvi put javnosti, u Dnevniku RTS-a, uz tri-de snimke, predstavila jedan od najvećih državnih projekata, naučno-tehnološki centar Bio 4 kampus čija izgradnja počinje krajem ove godine. Procenjuje se da će u prvu fazu izgradnje biti uloženo oko trista miliona evra. Begovićeva je naglasila da se iz takvih centara gradi ekonomija jedne zemlje u 21. veku i da je cilj da Srbija bude asocijacija za zemlju inovacija i tehnološkog razvoja.

U Beogradu će krajem ove godine početi gradnja kampusa Bio 4, koji će prema rečima Jelene Begović biti jedan bio-ekonomski hab, odnosno centar koji će okupiti akademiju, privatni sektor, startap kompanije i sve što treba da Srbija postane poznata po inovacijama i po nauci.

"Znači kada se izgovori reč Srbija da vam bude asocijacija – to je zemlja inovacija, to je zemlja tehnološkog razvoja", istakla je ministarka.

Dodaje da se iz takvih centara gradi ekonomija jedne zemlje u 21. veku.

Srbija je, navodi, prepoznala veliki napredak IKT tehnologije i u tome je postigla ogroman uspeh i postala jedna od glavnih izvoznih grana Srbije koja se u deset godina povećala deset puta, 2,7 milijardi evra godišnje.

S druge strane, ukazuje da razvoj bionauka dovodi do nove revolucije, gde se informacione tehnologije spajaju s prirodnim naukama,  kako bi dale odgovore na nekoliko globalnih izazova s kojima se i Srbija suočava. To su izazovi vezani za zdravstvo, medicinu, zaštitu životne sredine, energetiku i proizvodnju hrane i poljoprivredu.

"Bez nauke ne možemo da napredujemo u tim oblastima. To su oblasti u kojima se već bavimo, ali želimo da budemo izuzetni i da razvijemo inovacije. Već imamo izgrađenu dobru infrastrukturu za startap ekosistem. To su kompanije koje se veoma brzo razvijaju. ali su i visokorizične i njima treba okruženje kao što je naučno-tehnološki park da im u početnim momentima razvoja pruži podršku", objasnila je Begovićeva.

Dodala je da Srbija ima naučno-tehnološki park u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Čačku, a ove godine počinje proširenje njihovih kapaciteta, kao i izgradnja parka u Kruševcu. 

Kojim oblastima će se baviti kampus Bio 4 

Četiri bio-oblasti kojima će se baviti u kampusu Bio 4 su biomedicina, biotehnologija, bioinformatika i biodiverzitet.

"Biomedicina znači da Srbija zaista ide u pravcu razvoja personalizovane, individualne medicine. To znači da naši građani imaju mnogo bolju zdravstvenu uslugu i da znamo šta je uzrok bolesti kako bi smo mogli na pravi način da je lečimo. Biotehnologija je napredovala i sada možemo da kontrolišemo sve te procese i da različite organizme ‘pretvorimo’ u fabrike za proizvodnju nečega. U bionformatici generišemo veliku količinu podataka i moramo da znamo šta ćemo da koristimo i za dobrobit svih da bi mogli da baziramo naša istraživanja kroz primenu veštačke inteligencije i da brže dođemo do rešenja", naglašava ministarka.

Što se tiče biodiverziteta, ističe da je Srbija kao deo Balkanskog poluostrva jedan od 15 evropskih centara biodiverziteta.  Poseduje raznovrsnost od mikroorganizama, biljaka, životinja, što je sve materijal za istraživanje,  ali i izvor podataka.

"To su sve stvari na kojima se radi, međutim sada smo strateški odlučili da država uloži značajna veća sredstva. Radimo Bio 4 da bi sve ključne ili najveći deo onih ključnih institucija koje se time bave stavili na jedno mesto da bi bili što efikasniji", rekla je Begovićeva.

Za prvu fazu 300 miliona evra

Najavljuje da će izgradnja kompleksa početi krajem godine i da su u toku vrlo detaljni procesi projektovanja.

"Procena za izgradnju prve faze je oko trista miliona evra. Mi smo od Razvojne banke Saveta Evrope dobili dvesta miliona evra, za početak kredit, tako da su obezbeđena sredsva i mi ove godine krećemo", navodi  Begovićeva.

Na 20 hektara ukupne površine, budući kamp će se nalaziti u delu grada gde se nalazi i Institut "Torlak",  Agencija za lekove, Farmaceutski fakultet, tako da je to već prirodno okruženje koje će biti prošireno. 

U kampus Bio 4 će se preseliti kompletno Biološki i Farmaceutski fakultet, deo Poljoprivrednog, Medicinskog, Tehnološko-metalurškog i Hemijskog fakulteta sa svojim delovima kojima, kako objašnjava, mogu da doprinesu oblastima kojima će se baviti kampus. Takođe, stanari kampusa će biti i devet naučnih instituta. 

Tu će biti i istraživački centri velikih i srednjih kompanija kako bi imali pristup ekspertskim projektima.

"Svi će biti na jednom mestu i raditi zajedno na novim rešenjima. Imaćemo i muzej i različite sadržaje, gde će građani moći da dolaze i da komuniciraju s nama, da vide šta su benefiti od svih novih tehnologija. Da se ne plaše, nego da ih prigrlimo i da svi zajedno radimo na poboljšanju kvaliteta naših života", poručila je Jelena Begović. 

петак, 29. септембар 2023.
14° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"