Читај ми!

Rastu cene, ali i promet nekretnina četvrtu godinu zaredom – ko kupuje najskuplje kvadrate

Za razliku od tržišta nepokretnosti u većini evropskih zemalja, gde je usled poskupljenja kredita došlo do zastoja, pa i pada, u Srbiji već četvrtu godinu rastu i promet i cene. Prema izveštaju Republičkog geodetskog zavoda, prošle godine je u nekretnine uloženo sedam i po milijardi evra, za petinu više nego 2021. godine.

Stručnjaci prognoziraju da bi uskoro i kod nas moglo doći do stabilizacije cena.

Najskuplje nekretnine i dalje su u glavnom gradu. Samo "Beograd na vodi" prošle godine je zaradio oko pola milijarde evra od prodaje hiljadu i po stanova – kvadrat je koštao i do 10.000 evra. Najskuplji stan, u kuli "Beograd" – dva i po miliona evra.

"Primetno je da kupci iz EU, iz skandinavskih zemalja, SAD, čak i iz Australije dolaze kod nas i interesuju se za nekretninu. Srpska dijaspora je veoma prisutna u projektu, ali najveći broj kupaca kule Beograd su zapravo naši sugrađani", rekao je direktor prodaje "Beograda na vodi" Bojan Bulatović.

Mnogi kupuju stanove kao investiciju. Najviše za gotovinu. Protekle godine četvrtina stanova kupljena je na kredit – pet odsto manje nego 2021.

"Očekujemo da 2024. 2025. godine kamatne stope počnu da padaju iz razloga što će, verovatno, nadamo se inflacija se zaustaviti i restriktivna monetarna politika prestati da funkcioniše odnosno pojaviće se neki balansirani pristup finansiranju, to znači niže povoljnije kamatne stope, a onda to znači još jedan ciklus rasta tražnje za nepokretnostima. To je ekonomija: rast–pad", navodi Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

U Zapadnoj Evropi i Americi, zbog povećanja kamata, došlo je do zastoja u prodaji nepokretnosti.

"Ukoliko bismo pratili trend cena nepokretnosti u Zapadnoj Evropi i Americi u narednom periodu nas očekuje stabilizacija i nakon tog blagi pad cena nepokretnosti. Istorijski, najniže cene su ostvarene 3 do 4 godine nakon što su ostvarene najviše cene. Ukoliko budemo imali veći priliv ukrajinskih i ruskih državljana kao 2022. možemo očekivati dalji rast cena nepokretnosti", rekao je Uroš Vukomanović, predsednik UO Društva procenitelja Srbije

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku udeo poslovanja nekretninama u bruto domaćem proizvodu je 6,8 odsto, tri puta veći od, na primer, rudarstva.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво