Читај ми!

Vučić: Do 2025. prosečna plata u Srbiji 1.000 evra

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da će u 2025. godini prosečna plata u Srbiji biti 1.000 evra i dodao da ispunjeni ciljevi pokazuju, između ostalog, i poštovanje prema građanima.

"Očekujem da u 2025. prosečna plata u celoj Srbiji bude 1.000 evra, što znači u Novom Sadu da ide na 1.300, u Beogradu na 1.350. To očekujem već do kraja 2025. Očekujem za celu Srbiju toliku prosečnu platu. To smo rekli i u planu je 'Srbija 2025'", rekao je Aleksandar Vučić nakon otvaranja fabrike "Kontitental" u Novom Sadu.

To ćemo postići i uspeti, a nivo javnog duga se neće podići iznad 60 dosto u odnosu na BDP, dodao je Vučić.

"To je ispunjenje rezultata i obećanja i pokazivanje poštovanja prema građanima", naglasio je predsednik.

Dodao je da nije zadovoljan infrastrukturom. "Više radimo mi nego drugi, ali i dalje nije dovoljno, mora enegičnije, snažnije, brže, efikasnije", rekao je Vučić.

Ocenio je da su ljudi koji ovde rade resurs Srbije. "Naučili su kako se radi u najmoćnijim kompanijama, postali su odgovorni, ozbiljni, posvećeni, ne kažu da rade tri dana nedeljno pa da kukaju, već da rade pet dana, puno radno vreme na ozbiljan i odgovoran način, za vrlo pristojna primanja", rekao je predsednik.

"Japanski 'Nidek' u maju otvara fabriku u Novom Sadu"

Predsednik je najavio da će u maju u Novom Sadu biti otvorena i fabrika japanskog "Nideka".

Odgovarajući na pitanje koliko Srbija može da prati poskupljenje procesa proizvodnje u Evropi i svetu i koliko to utiče na održivost velikih investicija, Vučić je rekao da to remeti neke planove, ali da je za Srbiju od suštinskog značaja da podiže rast i time jača svoju ekonomiju.

Vučić je objasnio da kada skoči cena nafte, raste i cena bitumena, asfalta, da to utiče na gradnju puteva i pravi probleme. Dodao je i da američki FED i Evropska centralna banka podižu kamatne stope, što će usporavati rast, ali da Srbija mora da se "bori" protiv toga.

"I naše referentne kamatne stope su visoke, ali spuštajući inflaciju, moramo da idemo u usiljeni rast, na silu rast i da investiramo i preko onoga koliko možemo da se pružimo, da bismo podižući rast podizali snagu naše ekonomije", istakao je Vučić.

Ukazao je da je od suštinskog značaja da ako Evropa raste do jedan odsto godišnje narednih nekoliko godina Srbija treba da ide preko 2,5 odsto.

"Time dramatično smanjujemo razliku u odnosu na zemlje ispred nas", rekao je Vučić i dodao da je u Bugarskoj u decembru prosečna plata bila 778 evra, što je za 60 evra više nego u Srbiji, ali da bi u januaru i martu mogla da bude, kako je rekao, "tu negde". 

"Prosečna plata u decembru 718 evra, u Beogradu 930"

Predsednik Vučić izjavio je da je, prema zvaničnim preliminarnim podacima za decembar, prosečna plata u Srbiji bila skoro 85.000 dinara ili 718 evra, a da je sada i značajno veća zbog povećanja plata od početka godine. Vučić je dodao da je prosečna plata u Beogradu iznosila 930 evra.  

Posebno će biti dobri podaci za januar i mart, dodao je Vučić.

"Zvanični preliminarni podaci za decembar kažu da je prosečna plata u Srbiji bila gotovo 85.000 dinara ili 718 evra, u Beogradu je prosek bio 930 evra, na Vračaru i Starom gradu više od 1.250 evra, na Novom Beogradu i Savskom vencu više od 1.200 evra, a u Novom Sadu 877 evra, gde će ići na 950 u martu ili maju", preneo je Vučić.

Istakao je da je dobra vest to što je u Novom Sadu plata skočila oko 109 odsto u odnosu na pre 10 godina, odnosno sa 420 na 877 evra.

"Značajno su skočile plate i u centralnoj Srbiji. Nije onako kako bismo želeli i od jutros razgovaramo kako dodatno da podignemo podršku i u infrastrukturi i subvencijama i svemu drugom i za kapitalno intenzivne tehnološki napredne projekte", naveo je Vučić.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара