Читај ми!

Otvoren Međunarodni sajam turizma, Vučić: Beograd da bude domaćin Ekspo izložbe 2027.

"Kad je odmor, nije teško" slogan je 44. Sajma turizma u Beogradu. Predstavlja se 350 izlagača iz 33 države, a Kina je zemlja partner. Predsednik Aleksandar Vučić rekao je na otvaranju sajma da je prihod od turizma prošle godine porastao na dve i po milijarde evra. Ambasadorka Čen Bo: Velika perspektiva razvoja turističke saradnje Srbije i Kine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na svečanom otvaranju 44. Međunarodnog sajma turizma na Beogradskom sajmu, pod sloganom "Kad je odmor, nije teško", da će sve koji dođu u Srbiju dočekati velika dobrodošlica.

Istakao je da su poslednjih godina napravljeni veliki pomaci, a prihod od turizma prošle godine porastao je na dve i po milijarde evra.

Predsednik Srbije izjavio je da ćemo se boriti da Beograd bude domaćin specijalizovane Ekspo izložbe 2027. godine, koja bi značila turistički bum za našu zemlju.

Istakao je da će biti uloženo dosta sredstava u razvoj turističke infrastrukture kako bismo mogli da budemo domaćini te izložbe, ali da bismo posle od razvoja turizma imali velike prihode.

"Ogroman bi to imalo značaj za Srbiju, ogromne prihode, pravi turistički bum za našu zemlju. Procenjujem da možemo da budemo ispred ostalih, ispred Argentine, Minesote u Americi, a ključni konkurent po nama je Malaga u Španiji, ali verujem da možemo da ih pobedimo, pošto su jednom Malaga i Sevilja bili domaćini i velikog Ekspa", rekao je Vučić.

Otvarajući Sajam turizma, pozvao je sve da posete Srbiju i poželeo im dobrodošlicu, a posebno kineske turiste. Osećajte se kao kod kuće, poručio je Vučić. 

"Kuda god da idete – idite punog srca" 

Istakao je da je otvaranje Međunarodnog sajma turizma u Beogradu važan dan i podsetio na reči Konfučija koji je rekao: kuda god da idete – idite punog srca.

"Sve koji dođu u Srbiju otvorenog srca, ovde će ih dočekati veličanstvena dobrodošlica", poručio je predsednik. Vučić je kazao da je turizam postao vodeća privredna grana u celom svetu.

"Konrad Hilton je rekao: da biste postigli velike stvari, morate imati i velike snove. U poslednjih godinu danas smo napravili velike pomake i prvi put smo imali na godišnjem nivou dve i po milijarde evra od turizma, a pre 10 godina je to bilo 720 miliona", istakao je Vučić.

Dodao je da bilo i dva puta više noćenja gostiju koji dolaze u Srbiju. Vučić je rekao da je ranije turizam bio zapostavljen u našoj zemlji, jer nemamo more, ali da evropske zemlje poput Austrije, Švajcarske i drugih pokazuju da zemlja može da bude veoma uspešna iako nema more i uspešnija mnogo po prihodima od onih koji imaju svoje more.

Predsednik je izrazio očekivanje da će sajam ugostiti više destina hiljada posetilaca i naglasio da na njemu učestvuje više od 350 izlagača iz preko 30 država. Predstaviće se i više od 100 lokalnih samouprava koje će predstaviti svoja divna mesta, a više od 40 tur-operatora iz zemlje i inostranstva predstaviće svoje ponude, naveo je Vučić.

Kazao je da će se premijerno ove godine na sajmu predstaviti Alžir, Burundi, Kamerun, Obala Slonovače, Gabon, Ekvatorijalna Gvineja i Namibija.

Posebna čast što je zemlja partner Kina 

Vučić je naglasio da je posebna čast što zemlja partner Kina, kao i da prisustvuje više od 20 preduzeća iz Kine.

"Hoću da zahvalim predsedniku Siju i Komunističkoj partiji Kine. Zahvalni smo mu na tome što učestvujemo u inicijativi Pojas i put i inicijativi saradnje zemalja CIE, na tome što se otvoreno, kada to niko drugi ili malo ko u svetu, zalaže za mir i sme to jasno i nedvosmisleno da izgovori", rekao je Vučić.

Dodao je da je važno što imamo prijateljstvo od poverenja. "Za nas je Kina iskreni prijatelj i uvereni smo da i kineski narod, kao i kinesko rukovodstvo, doživljavaju Srbiju kao iskrenog prijatelja. Želim da pozovem kineske građane da dođu u Srbiju. Jednu stvar mogu da im garnatujem, imamo mnogo toga lepog što mogu da vide, ali im garantujem da nigde u Evorpi neće biti tako srdačno dočekani kao u Srbiji. Niko ih neće tako raširenih ruku i srca dočekati kao ovde. Čekamo vas kao najbliže i najdraže prijatelje", istakao je Vučić.

Vučić je rekao da je broj kineskih turista od 2012. do 2019. povećao 30 puta, ali da bi to moglo da bude i 300 puta i 3.000 puta. Izrazio je očakivanje da će tome doprineti uskoro otvaranje avio-linije do drugih delova Kine.

Rast dolazaka stranih gostiju za 53 odsto 

Kako je rekao, od 1. januara do 15. februara ove godine u odnosu na isti period prošle godine preliminarni podaci pokazuju da je ostvaren rast dolazaka stranih gostiju za 53 odsto i broja noćanja za 69 odsto.

"U 2022. godini Srbiji je prema podacima Evropske turističke komisije bila na prvom mestu po rastu noćanja stranih turista, u odnosu na 2019, a to je 23 odsto. Prema proceni našeg zavoda za statistiku, promet u ugostiteljstvu je uvećan za 97 odsto u odnosu na 2019. godinu", istakao je Vučić. Kaže da je trgovinska razmena povećana sa Kinom u poslednjih 10 godina 342 odsto, 4,4 puta.

"Ta razmena je bila 2012. godine 1,4 milijarde, a danas je 6,1 milijardu. Srpski izvoz je povećan na 1,2 milijarde dolara", rekao je Vučić i istakao da su najveći srpski izvoznici kineske kompanije – Ziđin kompanije i HBIS.

Vučić je pozvao predsednika Kine Si Đinpinga da dođe u Beograd. "Vama, poštovani kineski prijatelju, upućujem srdačnu dobrodošlicu u Beograd", istakao je Vučić. 

Čen Bo: Velika perspektiva razvoja turističke saradnje Srbije i Kine 

Na otvaranju se obratila i ambasadorka Kine, Čen Bo. Ona je izjavila da postoji velika perspektiva turističke saradnje Kine i Srbije kao i da je posebno raduje što je Kina zemlja partner ovogodišnje manifestacije.

"Poseban značaj ima lično prisustvo predsednika Aleksandra Vučića na svečanom otvaranju što predstavlja najveći podsticaj povećanju turističke saradnje Kine i Srbije. Naše zemlje imaju jedinstvene prednosti u ostvarivanju turističke saradnje: jedna je ukidanje viza, a druga uspostavljanje direktnog leta", poručila je Čen Bo.

Takođe, istakla je da veruje da će povećanje broja poseta srpskih turista Kini snažno podstaći turističku saradnju Kine i centralne i istočne Evrope, što će doprineti povećanju njihove kulturne razmene i promovisati ekonomski razvoj tih zemalja.

"Nadam se da će svi iskoristiti tu priliku za bolje razumevanje i saradnju i pružanje kvaliteta turističkih programa", rekla je ambasadorka. Čestitajući otvaranje Sajma, Čen Bo je istakla da je još više raduje to što Kina prvi put u svojstvu države partnera učestvuje na Međunarodnom sajmu turizma.

"Pre svega, želela bih da zahvalim Sajmu što nam je pružio dragocenu priliku za unapređenje dragocene turističke saradnje između Kine, Srbije i zemalja centralne i istočne Evrope. Želim da se zahvalim predsedniku Vučiću i Ministarstvu turizma što pridaju veliki značaj turističkoj saradnji Kine i Srbije", rekla je ambasadorka.

Zahvalila je i kineskoj delegaciji, posebno gradovima Pekingu i Ninhui, koji su se u roku odazvali pozivu srpske strane za realizaciju programa.

"Želela bih da istaknem da su Kina i Srbija geografski udaljene zemlje, ali da je potrebno samo uzeti pasoš i možemo da krenemo na put kada god želimo. Kao što kaže izreka 'Kada je u pitanju odmor, nije teško'", istakla je Čen Bo. Ona je dodala da bi volela da vidi više kineskih turista u Srbiji i zemljama centralne i istočne Evrope i pozvala prijatelje iz celog sveta da posete Kinu. 

Za posetioce, sajamske kapije se otvaraju sutra.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво