Читај ми!

Nemci poklonili avio-motor od pet tona, Vazduhoplovna akademija širi obuku i znanje

Nemačka kompanija MTU uručila je avionski motor Erbasa 318 Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu koji će služiti za obuku srednjoškolaca i studenata.

Ovo je prva generacija budućih pilota koja se školuje u rekonstruisanoj Pilotskoj akademiji u Beogradu koja je sa Vršcem jedinstven vazduhoplovni trening centar. Sa motorom teškim pet tona koji je MTU poklonio, obuka će biti još kvalitetnija.

Posebno je značajno što će najbolje obrazovanje upravo tu dobijati kadrovi za policiju i vojsku jer država upravo nabavlja nove helikoptere i avione za snage bezbednosti, a za kadrove neće morati da brine ni "Er Srbija". To je i najbolji primer dualnog obrazovanja što potvrđuju i podaci.

"Prva prosečna plata onih koji su završili srednju stručnu školu po dualnom modelu je u ovom trenutku 640 evra a po klasičnom modelu oni koji su završili srednju stručnu školu je 556 evra", kaže Ana Brnabić, predsednica Vlade.

Vlada je u Vazduhoplovnu akademiju uložila 377 miliona dinara, a narednih godina investiraće se još 65 miliona evra. Taj novac će se vratiti jer je veliki broj studenata iz svih delova sveta zainteresovan da ovde studira.

"Kapaciteti trening centra, odnosno visoke škole, kada sve bude završeno biće oko 1.500 učenika i studenata", kaže direktor Vazduhoplovne akademije Goran Cvijović.

Dok se premijerka zahvaljivala MTU na donaciji, Mihael Šrajg, glavni programski direktor kompanije MTU rekao je da je to sitnica u odnosu šta su oni dobili u Srbiji. Trenutno zapošljavaju 230 radnika čija je prosečna starost 34 godina.

"Plan je da u narednih nekoliko godina imamo 500 zaposlenih. Veliku potrebu imamo za visokokvalifikovanim ljudima koji će se upravo obučavati možda i na ovom motoru", kaže Žaklina Teofilović, rukovodilac ljudskih resursa MTU.

Od 35.000 zahteva stranaca za radnim dozvolama oko 30.000 je već pozitivno rešeno. Predložene izmene i dopune Zakona o strancima pojednostaviće proceduru.

"Jedna od osnovnih izmena koje smo želeli da uvedemo ovim Zakonom a to je objedinjena radna i boravišna dozvola, dakle da imate jednu dozvolu sa kojom može ovde da radi u Republici Srbiji što zaista nama ide u prilog", kaže Brnabićeva.

U toku je javna rasprava predloženih izmena i dopuna Zakona i očekuje se da on u martu uđe u skupštinsku proceduru.

четвртак, 01. јун 2023.
20° C

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено