Читај ми!

Mogu li Amerikanci da pobede Ruse na polju energetike – stižu mali nuklearni reaktori

Između Mađarske i Nemačke nove varnice, ovog puta "nuklearne". Budimpešta optužuje Nemačku da blokira izvoz opreme za nuklearku "Pakš" koju grade Rusi. Berlin se još ne oglašava. Na svetskom tržištu sve je veće rivalstvo i u razvoju nuklearnih tehnologija, kako bi potisnuli rusku.

Nuklearka "Pakš" ima četiri reaktora i Mađarskoj obezbeđuje gotovo polovinu struje. Sa ruskom kompanijom "Rosatom" 2014. sklopljen je sporazum za gradnju još dva reaktora, a radovi su počeli prošle godine.

Deo opreme ugovoren je sa francuskim i nemačkim komanijama – "Simens enerdži" i "Framatom". I dok je Vlada Francuske svojoj kompaniji dala izvozne dozvole, Nemačka nije, pa Budimpešta oštro reaguje.

"Nemačka vlada blokira 'Simens enerdži' da isporuči ugovoreni kontrolni sistem za nuklearnu elektranu 'Pakš'. Ovo bi se moglo okarakterisati kao napad na suverenitet naše zemlje, jer je sigurnost snabdevanja energijom stvar nacionalnog suvereniteta. Nemaju nikakve pravne nadležnosti da blokiraju isporuku opreme i time ugroze sigurnost snabdevanja Mađarske energijom u budućnosti", rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Ruska nuklearna energija ne podleže sankcijama i prošlog meseca Ukrajina je pozvala Brisel da je novim embargom obuhvati. Mađarska je odmah reagovala – ako do toga dođe, staviće veto.

Ruska nuklearna tehnologija je među vodećim u svetu i velike sile takmiče se u razvoju naprednijih rešenja.

SAD napravile "male nuklearne reaktore" 

Iz Sjedinjenih Američkih Država tvrde da imaju pronalazak – "male nuklearne reaktore" koji mogu da se prevoze i kamionom, pogodne da obezbede struju za pojedinačne objekte.

"Vaša slika nuklearne energije su džinovski, cilindrični betonski rashladni tornjevi koji izbacuju paru na lokaciju koja zauzima stotine hektara zemlje. Uskoro će postojati alternativa", poručuje direktor za nove reaktore u Institutu za nuklernu energiju SAD Mark Nikol.

Bret Kugelmas, osnivač "Last enerdžija", kaže da bi cena isporučene energije mogla biti značajno manja.

"'Mikroreaktor' koji smo razvili je ista osnovna tehnologija, isti materijali koje vidite kako napajaju 300 elektrana širom sveta i doprinose sa skoro 10 odsto globalne proizvodnje električne energije. Proces izgradnje je radikalno pojednostavljen i drastično ćemo smanjiti cenu isporučene energije", kaže Kugelmas.

Nemačka produžila rad nuklearki 

Nemačka je nedavno srušila tornjeve nuklerke Biblis. Ona je ugašena 2011. posle katastrofe u Fukušimi kada je Nemačka odlučila da zatvori svih 17 nuklearki.

Energetska kriza poremetila je planove – preostala tri reaktora trebalo je zatvoriti u decembru, ali im je rad produžen, za sada do aprila.

I dok Nemačka tvrdi da može bez nuklearne energije, iz Francuske ocenjuju – električna energija iz njihovih nuklearki u narednoj deceniji biće ključna i za evropsku energetsku sigurnost.

уторак, 26. септембар 2023.
° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"