Читај ми!

Zašto je malo prijavljenih za status energetski ugroženog kupca

Krajem prošle godine "novom Uredbom o energetski ugroženom kupcu" proširena je lista korisnika koji mogu da dobiju povlastice na račune za struju, gas i daljinsko grejanje. Od 17. decembra primaju se zahtevi za ovu godinu, a prvi rezultati su ispod očekivanog – u januaru popust na račune ostvarilo je tek 55.500 domaćinstava. Zašto je mali broj prijavljenih i šta uraditi da ih bude više?

Te povlastice proteklih godina u proseku je koristilo oko 68.000 ljudi. Kada je promovisana nova uredba očekivalo se da ih bude tri puta više – 190.000.

Pomoćnik ministra za elektroenergetiku Milan Aleksić ističe da je ovo tek prvi mesec, a da se može prijavljivati tokom cele godine. Smatra i da je zbog perioda praznika bilo manje prijavljenih.

"Uredba je i pravljena tako da omogući mnogo više ljudi da se prijavi za ovaj status i da se ciljano dođe do 190.000. Vlada je obezbedila novac i mi se nadamo da će biti pravilno potrošen", navodi Aleksić.

Ukazuje da je procedura sada jednostavnija nego što je bilo i da se prijava podnosi u organima lokalne samouprave.

"Nadamo se da će se lokalna samouprava uključiti, pomoći lokalnim medijima da se građani bolje obaveštavaju. Ne smemo dozvoliti da se vraćaju iz jedinica lokalnih samouprava i da ih nešto odvraća da dobiju status", rekao je Aleksić.

Najviše prijavljenih je u Užicu, a slede Vranje, Novi Pazar, Sombor, Leskovac, Loznica, Čačak, Novi Sad.

Pravo da konkurišu imaku građani sa mesečnim prihodom po članstvu domaćinstva ispod nivoa određenog uredbom, u zavisnosti od imovinskog stanja, mogu da apliciraju i građani sa ugroženim zdravstvenim stanjem. Seoska domaćinstva imaju promenjen način apliciranja, ne gleda se više koliko imaju nekretnina, već mesečni prihod.

Oni mogu da preuzmu zahtev sa sajtova Ministarstva i lokalne samouprave, ali i da ga preuzmu iz jedinice lokalne samouprave.

Uz zahtev koji je sada besplatan, predaju se i dokumenta kojima se dokazuje taj status. Svi moraju da podnesu dokument koji pokazuje koliki su mesečni prihodi, a za primaoce socijalne pomoći određena dokumenta pribavljaju organi samouprave, jer ih već imaju u sistemu.

четвртак, 28. септембар 2023.
15° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"