Читај ми!

Tanasković: Uvođenje e-Agrara ukida obilaženje šaltera i donosi brojne prednosti poljoprivednicima

Poljoprivredni proizvođači u Srbiji od danas treba da preuzmu svoj e-ID broj, što je prvi korak u uvođenju informacionog sistema e-Agrar. Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je za RTS da poljoprivrednici taj broj mogu da preuzmu u svakoj pošti i da je cilj uvođenja novog sistema da 450.000 poljoprivrednih gazdinstava pređe na digitalno vođenje posla.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je za RTS da poljoprivednici već godinama mogu da preuzmu e-ID broj u svakoj pošti i da, ako je neko fizičko lice za bilo koje druge potrebe e-Uprave podiglo e-ID broj i registrovalo se u e-Upravi, može da koristi taj isti broj i nema potrebe da ponovo ide da se registruje.

"Oni poljoprivredni proizvođači koji to dosad nisu uradili, mogu da odu u najbližu filijalu Pošte. To je jedan papirić sa osnovnim podacima, ime, prezime i matični broj, kodovi i pasvord na osnovu kojih će se oni dalje registrovati", navela je Tanaskovićeva.

Dodala je da poljoprivrednici koji nemaju računar ili pametni telefon mogu da odu do najbliže policijske stanice, gde će im ti isti kodovi biti uneti u čip lične karte. Ministarka je pozvala sve poljoprivrednike koji nemaju ličnu kartu sa čipom da je izvade, pošto će im biti potrebno zbog uvođenja e-Agrara.

Ministarka poljoprivrede je objasnila da je za dobijanje e-ID broja potrebna samo lična karta, pošto je to zapravo elektronska lična karta i da će se na osnovu toga identifikovati fizička lica.

Cilj uvođenja sistema e-Agrar je da 450.000 poljoprivrednih gazdinstava pređe na digitalno vođenje posla. Jelena Tanasković je objasnila da su prednosti tog sistema brojne.

"Ako pričamo o poljoprivrednim proizvođačima kojima je ovo namenjeno, pre svega, njih ćemo uskratiti šetanja po šalterima. Oni danas treba da daju 89 podataka, mnogi od tih podataka se ponavljaju na nekih osam-devet obrazaca da bi uopšte konkurisali za bilo koju subvenciju. Toga više neće biti. Oni će sada moći da onlajn pristupe svom nalogu i da se uloguju, odnosno da sve potrebno vezano za subvencije, za praćenje stanja, za izmene stanja svog poljoprivrednog gazdinstva, moći će da urade onlajn", rekla je ministarka Tanasković.

Uvođenjem e-Agrara do manjeg šetanja po šalterima 

Istakla je da je preuzimanje e-ID broja samo prvi korak i da je za to ostavljeno dovoljno vremena, a da će u drugom koraku, zaposleni u poljoprivrednim stručnim službama pomoći svima koji nisu sigurni kako da se uloguju.

"Nema nikakve panike, ako nemate neku mlađu osobu, pričamo o našim starijim poljoprivrednim proizvođačima, negde u blizini, sigurniji ste da to neko drugi uradi, dođite slobodno u poljoprivrednu stručnu službu, mislili smo o svemu, i oni će to uraditi za vas", navela je Tanaskovićeva.

Poručila je da se nada da poljoprivrednici razumeju da će uvođenjem novog sistema njima biti lakše, ali i navela da će administracija biti mnogo brža i da je ideja da se poljoprivrednici više ne obilaze šaltere.

"Mi ćemo sve to negde na kraju, kada se u kompletu bude uveo e-Agrar imati dostupno u svim registrima, kontrole ćemo moći da obavljamo sami. Mi ćemo biti brži u obradi zahteva i u isplati. To je, na kraju krajeva, krajnji cilj. Ideja jeste da mi u godini u kojoj meru objavimo, u toj godini obradimo i pustimo sredstva našim poljoprivrednim proizvođačima", objasnila je Jelena Tanasković.

Ministarka poljoprivrede je poručila da je jako važno da i mladi i žene budu na poljoprivrednim gazdinstvima i da će sigurno jedan od kriterijuma za dobijanje bodova za subvencije biti i to da li je proizvođač žena i da li su proizvođači mlađi od 40 godina.

петак, 12. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару