Читај ми!

Produženje roka otplate kredita – kakva je računica na kraju

Građani koji imaju problem sa otplatom kredita mogu da produže rok otplate i to, za gotovinske i potrošačke kredite, do devet godina, a za kredite za kupovinu motornih vozila, do 11 godina. Rok za podnošenje zahteva nije ograničen, ali se odobrava samo jedanput. I oni koji imaju stambene kredite mogu da se jave banci tokom cele naredne godine i produže rok otplate za pet godina.

Narodna banka Srbije omogućila je olakšice za građane koji ne mogu da otplaćuju kredite u vidu produženja krajnjeg roka otplate.

Dušan Uzelac iz "Kamatice" objasnio je da je u pozadini cele priče bankarska matematika koja bankama dozvoljava da postupe drugačije nego što su to do sada radile, a to je da klijentima produži rok otplate kredita, ali to, kako kaže, ništa i ne moraju.

To je, ukazuje, bankarska matematika gde se kalkuliše rizik i podvlači crvena linija gde je granica da li će klijent vratiti novac ili ono preko čega banka neće preći.

"Ako ste do sada ispravno i uredno otplaćivali kredit, logično je da ćete imati lakše finansije sa manjom ratom, što produženje roka to i donosi, jer kada produžite rok, vama se smanji i rata", kaže Uzelac.

Računica na kraju – platićete više kamate 

Na kraju, ističe, računica je malo skuplja – platićete više kamate, ali je ideja da se umanji rata onima koji imaju finansijski pritisak.

Novac se, objašnjava, iznajmljuje od banke i na period na koji ga iznajmite na to ćete platiti kamatu.  

Građani koji žele da im se produži rok otplate ne moraju da brinu o tome koliko su kreditno zaduženi u tom trenutku, a neće im se raditi ni kreditna analiza.

"Ako ste do sada plaćali 20.000 dinara, a refinansiranjem i produženjem roka 15.000, onda nema potrebe da se preispituje vaša kreditna sposobnost do sitnih detalja", kaže Uzelac. 

Pitanje je, navodi, kako će se tretirati oni koji su bez posla i to je ono što može da bude crvena linija, da banka nekome ne odobri produženje roka, jer je to rizik.

Banke su prodavnice novca i neće raditi bez profita

Iako se očekuje da banke izađu u susret i pomognu, ipak su one samo prodavnice novca i neće raditi ništa što ne donosi profit ili ih tera u minus, objašnjava Uzelac.

Prema njegovim rečima, za sada nema nekih drastičnih pomeranja i kašnjenja građana u otplati kredita.

Kredit se, kaže, uzima i pametno i koriguje kada vidite da će doći do problema.

Onima koji ga uredno otplaćuju savetuje da ne diraju ništa i da ne produžavaju rok.

"Građani koji ne žele da priznaju sebi da imaju problem sa finansijama lako ulaze u kredit, to im dođe glave za godinu-dve. Poenta upravljanja finansijama i kredit koji se uzima treba da ima ratu onoliko koliko vam ostaje na kraju meseca", kaže Uzelac.

недеља, 23. јун 2024.
23° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару