Читај ми!

Stakić: Postoji još prostora za povećanje kamatnih stopa, relaksacija u drugoj polovini 2023.

Nikola Stakić, profesor fakulteta Singidunum rekao je za RTS da gledajući neke druge zemlje koje imaju slične monetarne politike kao što ima Srbija, nažalost nema lepe vesti, jer se može očekivati dodatno monetarno pooštravanje. Neku relaksaciju možemo očekivati od polovine sledeće godine, istakao je Stakić.

Stakić je rekao da je povećanje kamatne stope na 5 odsto očekivana odluka NBS, na početku godine imali smo kamatu od jedan odsto.

"Gledajući neke druge zemlje koje imaju slične monetarne politike kao što ima Srbija, nažalost nemamo lepe vesti, možemo da očekujemo dodatno monetarno pooštravanje i neku relaksaciju od polovine sledeće godine", istakao je Stakić.

Pojasnio je da je taj zaključak na osnovu posmatranja inflacije, kao osnovnog makroekonomskog fenomena koji utiče na monetarno zaoštravanje, a postoje i određeni specifični terminski instrumenti koji se odnose na euribor, koji sugerišu da postoji još prostora za povećanje kamatnih stopa.

Međutim, dodao je da u SAD i Evropi imamo neko blago usporavanje rasta cena.

Narodna banka Srbije donela je odluku koja omogućuje bankama da klijentima koji imaju probleme u otplati ili žele da refinansiraju kredit to učine na dobrovoljnoj osnovi.

Tako se dužnicima produžuje rok za uzimanje keš kredita do 9 godina. Za potrošačke odnosno auto kredite do 11 godina. Klijentima koji imaju stambene pozajmice može se produžiti rok otplate za pet godina.

Stakić kaže da je ovo početna mera NBS, više kao preporuka ili kao mogućnost, a na kraju poslovne banke su te koje će proceniti kreditni rizik.

"Pre globalne finansijske krize euribor je bio i preko 5. Mi smo se malo navikli na eru jeftinog novca, gde je kamatna stopa bila čak i negativna. Bankarski sektor dobro stoji. NBS će pratiti kakao mere monetarnog zatezanja uticati na kreditnu sposobnost otplate obaveza i blagovremeno reagovati sa nekim drugim setom mera", napomenuo je profesor Singidunuma.

Stakić je rekao da se broj banaka koje nude fiksnu kamatnu stopu smanjuje, ali uzeti sada kredit sa fiksnom kamatom može na duži rok više koštati, zato što su banke ukalkulisale razne premije i rizike u tu kamatnu stopu.

"Ne znači da će ovakva situacija trajati i posle 2024. godine, a vi ćete ostati da plaćate veoma visoku fiksnu kamatnu stopu koja je trenutno na tržištu. Možda je najbolja preporuka kredit sada uzeti samo pod nužnim moranjem", napomenuo je Stakić.

Dodao je da je bankarstvo manje profitabilan sektor, ali je bitno za građane da znaju da je bankarski sektor dobro kapitalizovan, da je stabilan i da je likvidan, kako ne bismo imali neke sistemske probleme u finansijama.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво