Читај ми!

Koliko je inflacija uticala na cenu aranžmana za predstojeće leto

Cene aranžmana za zapadne zimske turističke centre veće su i do 30 odsto, a slična je situacija i u našoj zemlji i regionu. Skok je posledica inflacije, a najviše poskupljenja energenata i hrane. Posetioce 54. Međunarodnog sajma turizma u Novom Sadu, dočekali su i skuplji letnji aranžmani.

Zalasci na obali, ali i njihove objave na Instagramu, koštaće vas sledećeg leta više, počevši od aranžmana. Za hotele u zemlji-partneru sajma Crnoj Gori, koja je letos imala najviše turista iz Srbije, više od 480.000, poskupljenje je neizbežno.

"Svakako moramo malo podignuti. Znači to je ono što mi nevoljno radimo, ali jednostavno životni troškovi su se povećali, nama su se nabavne cene povećale, cene energije, svega. Tako da planiramo možda jedno desetak posto", rekla je Zlata Masarević, predstavnica hotela u Tivtu.

Procene su da će cene hotelskih aranžmana, posebno uz plaćene obroke, ipak poskupeti više do 25 odsto, dok se nove cene privatnog smeštaja u Grčkoj već znaju, jer je većina agencija ugovorila aranžmane za leto i počela njihovu prodaju.

"Nisu svi delovi u Grčkoj podjednako traženi. Poskupljenja su negde od pet do petnaest posto, ali u globalu, najveći deo koliko vidimo u našoj agenciji, poskupljenja će se kretati između sedam i osam posto", rekao je Vladimir Vlaho, direktor turističke agencije "Sabra".

Kako se predviđa neizvesna zima, a inflacija u svetu raste, pitanje je da li će agencije morati do leta još da koriguju cene.

Ukoliko ste vaš aranžman isplatili u celosti, agencije, ipak po zakonu imaju pravo da vam povećaju cenu aranžmana, ali samo za osam posto i to sa veoma dobrim razlogom.

Agencije nemaju uticaja na cenu trajekta ili avionske karte. One su prošle godine znatno poskupele, pa su zato već letos bili skuplji i aranžmani. Slično se može desiti i naredne sezone.

"Kada govorimo o onim najskupljim aranžmanima koji su vezani za čarter letove, tu ćemo imati povećanja od oko dvadesetak posto u odnosu na prošlu godinu minimum, s obzirom da cena goriva sada stagnira, kada je reč o ceni goriva za avione, ali možemo da primetimo po ceni avio karata za sve destinacije sveta da su one skočile i do 40 odsto u odnosu na te iste destinacije pre godinu ili dve", naveo je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne organizacije turističkih agencija Srbije.

Cene aranžmana verovatno će pratiti i nove cene hrane i pića u letovalištima, a omiljeni giros, već je letos poskupeo za evro. Možda računicu umanje "first minute" ponude na sajmu, gde se tokom tri dana predstavlja oko 250 učesnika iz 14 zemalja.

уторак, 16. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару