"Grundfos" otvorio novu fabriku u Inđiji

Danska kompanija "Grundfos" otvorila je novi pogon u Inđiji za proizvodnju pumpi, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića. Od novembra vlasnici najavili povećanje plata radnicima od 15 odsto, kaže predsednik Vučić.

Nova fabrika "Grundfosa" prostire se na 17. 000 kvadratnih metara, a investicija je vredna 20 miliona evra.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović, ministarka privrede Anđelka Atanasković i ambasadorka Danske u Srbiji Suzan Šajn.

Predsednik Aleksandar Vučić je sa menadžmentom fabrike obišao proizvodne hale i razgovarao sa radnicima. 

Predstavnici kompanije su mu rekli da krug fabrike ima i sportske terene i teretanu za rekreaciju radnika.

Vučić je rekao jednoj radnici da su mu vlasnici fabrike rekli da će u novembru povećati plate 15 odsto.

"Pa da uzmem muštuluk", rekao je Vučić u šali.

"Prekretnica u odnosima Srbije i Danske"

Direktor kompanije Grundfos u Srbiji Veljko Todorović, izjavio je da će novi pogon, koji je danas otvoren u Inđiji u prisustvu predsedniak Aleksandra Vučića, doprineti povećanju ukupnih globalnih kapaciteta grupacije.

Podsetio je da je Grundfos u Srbiji počeo sa radom pre više do 10 godina sa 40 zaposlenih i istakao da je za nešto više od godinu dana, uprkos pandemiji i krizi u Evropi, izgrađen novi pogon površine 17.600 kvadratnih metara, iz koga će izlaziti novi proizvodni program namenjen izvozu. 

Todorović je rekao da je nova hala izgrađena po najnovijim tehnologijama koje smanjuju emisiju ugljendioksida i obrztbeđuju samostalnu proizvodnju električne energije.

On je rekao da je Grundfos među najvećim izvoznicima u Srbiji.

Izvršni potpredsednik Grundfosa i direktor Divizije za domaćinstva Morten Bah Jensen, ocenio je da kompanija ne bi izgradila ovako impozantnu halu i postigla značajne poslovne uspehe bez podrške Vlade Srbije i ambasade Danske.

"Mi smo globalna kompanija koja je posvecćena pionirskim rešenjima za svetske izazove klimatskih promena i jedan od najvećih proizvođača pumpi. Često nas kopiraju i prate i nama je to u redu, jer donosimo visoke standarde od kojih neki dolaze odavde, iz Srbije", rekao je Bah Jensen.

Naglasio je da 40 odsto emisije ugljendioksida emituju domaćinstva.

"Ako želite da rešite te izazove, treba da rešite problem u zgradama, a pumpe koje proizvodimo ovde u Inđiji imaju rešenja za te izazove", rekao je Bah Jensen.

Ambasadorka Danske Suzan Šajn istakla je da je uspeh Grundfosa u Srbiji pokazatelj šta Srbija i Danska mogu zajedno da postignu.

"Grundfos posluje na odgovoran i održiv način, a veliki broj njegovih pumpi širom sveta pomaže da se smanji ugljenični otisak i da se podstakne održivi razvoj", rekla je ambasadorka.

Ona je napomenula da se kompanija u odnosu prema zaposlenima upravlja danskim principima koji se zasnivaju na poverenju, poštovanju i jednakim pravima.

Naglasila je da kompanija doprinsoi izvoznim rezultatim Srbije i navela da je prošle godine izvoz pogoja u Inđiji iznosio više od 238 miliona evra.

"Ovo je rezultat najbolje saradnje Srbije i Danske. Zahvaljujem Grundfosu što je investirao i Srbiji što je to omogućila. Viskokokvalifikovana i motivisana radna snaga, njihove veštine i znanje zapravo doprinose Grundfosovom globalnom istraživnaju i radu", izjavila je ambasadorka Šajn.

Ocenila je kako ovaj projekat svedoči o sposobnosti Srbije da privuče vrhunske svetske kompanije i dodala kako je novi pogon u Inđiji prekretnica u bilateralnim i poslovnim odnosima Srbije i Danske.

Nova fabrika u koju je dnaska kompanija uložila 20 miliona evra zaposliće oko 250 radnika.

Proizvodnja pumpi

"Grundfos" će u novoj fabrici proizvoditi cirkulacione pumpe, pumpe za otpadne vode u domaćinstvima, pojačivače pritiska i integrisana hidraulična kola za kotlove, a celokupna proizvoodnja biće namenjena izvozu.

Kamen temeljac za novi pogon položen je početkom jula 2021. godine.

"Grundfos" je u prvoj fabrici u Indiji imao oko 900 radnika, a novi pogon biće treća po veličini fabrika te kompanije u svetu.

Nova će imati takozvani zlatni ekološki certifikat, odnosno projektovana je tako da bude potpuno energetski nezavisna i da reciklira celokupnu količinu otpadnih voda.

Glavni proizvodi "Grundfosa" su pumpe za grejanje, klimatizaciju, za vodosnabdevanje, pumpe za otpadne vode i dozirne pumpe.

Danska kompanija koja posluje u celom svetu 2013. godine je otvorila svoj prvi pogon u Inđiji koji se prostire na 26.000 kvadratnih metara i u čiju izgradnju je uložila 50 miliona evra.

"Grundfos" u Inđiji proizvodi više od četiri miliona pumpi, što čini više od 20 procenata ukupne proizvodnje na nivou čitave "Grundfos grupe".

Grupa ima više od 100 kompanija sa 19. 500 zaposlenih u preko 60 zemalja sveta.

субота, 13. јул 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару