Читај ми!

Godina velikih investicija u Vojvodini, Mirović otkriva kako teku najznačajniji radovi

Vlada Vojvodine je ovu godinu proglasila godinom velikih investicija u pokrajini. Samo za lokalne samouprave izdvojeno je više od 13,5 milijardi dinara, a nastavljaju se ulaganja u velike infrastrukturne projekte i zdravstvo.

Krajem maja ove godine Skupština Srbije je na predlog Vlade Vojvodine usvojila novi Zakon o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa Sremskih Karlovaca, čime je omogućeno i ulaganje i obnova jednog od najznačajnijih mesta za srpski narod.

Predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović rekao je da je Narodna skupština donela Zakon o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa Sremskih Karlovaca i očekuje da i Vlada Srbije u novom mandatu odobri značajnija sredstva za revitalizaciju ovog mesta, važnog za srpsku istoriju i lokalni turistički razvoj.

"Mi smo, ne čekajući zakon 2018. godine, kroz budžetski fond za izgradnju uložili značajna sredstva u rekonstrukciju i revitalizaciju najvažnijih objekata", naveo je Mirović.

Prema njegovim rečima, pored Stare patrijaršije rekonstruisane su fasade, poput fasade Sabornog hrama, Župkog ureda katoličke crkve, a u toku je rekonstrukcija fasade kuće Dimitrija Anastasijevića.

"Taj posao treba da se odvija u narednih deset-petnaest godina", napomenuo je Mirović.

Izdvojio je najznačajnije projekte – radi se na rekonstrukciji objekata u Sremskoj Kamenici, sva tri instituta i gradi se Kamenica 3, a očekuje se i rekonstrukcija Kamenice 1.

"Radi se brza pruga od Novog Sada do Subotice. Radovi su se intenzivirali poslednjih nedelja na probijanju najvećeg tunela u Srbiji. Iz faze pripremnih radova počelo je bušenje tunela kroz Frušku goru u dužini od tri i po kilometra i počeli su radovi na izgradnji mosta koji će povezati Kovilj sa Petrovaradinom", napomenuo je Mirović.

Kako je rekao, to su dva najsloženija objekta na trasi, a rok za završetak je već isplaniran, za tri godine bi taj posao trebalo da se završi.

"To je važan posao za Novi Sad jer će deo tog koridora biti i most koji će sa Limana prelaziti na teritoriju Sremske Kamenice, tako da će se Novi Sad značajno rasteretiti što se saobraćaja tiče", rekao je Mirović.

Govoreći o prečišćivačima vode, rekao je da je urađen prečišćivač u Bačkoj Topoli i u Malom Iđošu je završen, a u pripremi je prečišćivač u Zrenjaninu.

"Kada je reč o izgradnji postrojenja za pijaću vodu, priprema se takvo postrojenje u Odžacima, u Temerinu i Beočinu", napomenuo je Mirović.

четвртак, 07. децембар 2023.
4° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара