Читај ми!

Koje uslove mladi moraju da ispune kako bi podigli stambeni kredit

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić navodi za RTS da stambeni kredit ne može da se podigne bez ugovora na neodređeno vreme – stalnog zaposlenja. Znači, morate da budete kreditno sposobni za takvo nešto, morate da se obavežete da ćete u narednih 15, 20 godina plaćati svoju mesečnu ratu, navodi Vasić.

Kada razmišljaju o osamostaljivanju, mladi izvode računicu – hoće li moći to da iznesu. Čak i mnogi koji imaju posao i ne beže od rada, teško odlaze iz kuće roditelja, jer ne mogu finansijski da izdrže samostalan život.

Podaci Krovne organizacije mladih Srbije kažu da tek oko 10 odsto mladih stanuje u svom stanu, većina od gotovo 65 odsto živi u porodičnom domu, a više od 20 odsto u iznajmljenom stanu.

Zabrinjavaju, kažu u KOMS-u, i podaci o mesečnim zaradama mladih, pa se otvaraju i pitanja koliko mladi pribegavaju kreditima i zašto to najčešće čine. 

Mnogi nisu u mogućnosti ni kredite da podižu jer ne mogu da ispune uslove za to, ili ne mogu da podnesu mesečne rate uz sve troškove života. Tako 22 odsto mladih ima mesečnu zaradu ispod prosečne, oko 18 odsto iznad proseka, a čak 58 odsto mladih ne zarađuje, mada Krovna organizacije mladih napominje da je među anketiranima veliki broj srednjoškolaca i studenata, ali da su podaci, bez obzira na to, svakako zabrinjavajući. 

Vladimir Vasić navodi da stambeni kredit ne može da se podigne bez ugovora na neodređeno vreme – stalnog zaposlenja.

"Onog trenutka kada imate ugovor na neodređeno vreme – stalan kontinuirani posao vi se možete upustiti u apliciranje za kredit i banka će proceniti da li ćete dobiti kredit ili ne. Znači, morate da budete kreditno sposobni za takvo nešto – vi morate da se obavežete da ćete u narednih 15, 20 godina plaćati vašu mesečnu ratu", navodi Vasić.

Ukazuje na to da dobar deo mladih radi u IT sektoru i da su upravo oni često korisnici bankarskih usluga pre svega gotovinskih ali i stambenih kredita, budući da imaju stalno zaposlenje i da su im primanja iznad prosečnih.

Za sve ostale koji nisu u toj kategoriji, koji nemaju zaposlenje za stalno, kaže, pojedine banke nude neke pogodnosti.

"Ako je neki kraći vremenski rok na određeno vreme možete da uzmete neki drugi kredit, na primer gotovinski kredit, kreditnu karticu. Ako je na primer ugovor na 36 meseci u nekim bankama vi možete da dobijete gotovinski kredit, ali on mora da se završi, isplati poslednja rata nakon 36 meseci, ako je takav ugovor", navodi Vasić.

Međutim, dodaje on, "ako niste sigurni sa vašim poslom uvek je savet da dobro razmislite pre nego što uzmete kredit".

Upitan da li možemo podići čekove ukoliko nemamo stalno zaposlenje odgovara: 

"Morate da imate kreditnu sposobnost, ali u principu čekove možete da dobijete ako nemate ugovor na neodređeno vreme ali morate da deponujete neki određeni iznos kao garant da ćete kad dospe taj ček imati novca da platite, odnosno da plati banka u vaše ime", objašnjava Vasić.

недеља, 26. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије