Читај ми!

Panična kupovina šećera ne prestaje, kakva je situacija u prodavnicama širom Srbije

I pored toga što su i država i proizvođači saopštili da šećera ima dovoljno i da se na našem tržištu stvaraju veštačke nestašice, panična kupovina ove namirnice ne prestaje. Rafovi su uglavnom poluprazni, a mnogi trgovci su ograničili količinu koja može da se kupi na dva do pet kilograma.

Od severa do juga Srbije, proteklih dana, u pojedinim velikim ali i malim prodavnicama, slika polica sa šećerom je ista. Sve što stigne ujutru, za nekoliko sati se rasproda.

Stanovnici Kruševca i Priboja navode da pakovanja sitnog šećera nema u svim prodavnicama, ali da se može naći šećer u kocki i sitan šećer na merenje.

Iako su državni zvaničnici u proteklom periodu poručivali da ograničenja prilikom kupovine šećera nema, situacija u prodavnicama je, tvrde građani, drugačija.

Građani Vranja, Subotice i Kruševca navode da je u pojedinim prodavnicama kupovina šećera ograničena, a naveli su i da su uzeli od tri do pet kilograma, u zavisnosti od mesta u kojem su nabavljali šećer. 

Iako zvanično nestašice šećera nema, vlasnici malih prodavnica kažu da imaju problem sa nabavkom.

"Generalno, situacija je kritična, u manjim marketima su rafovi prazni, veći marketi su dobili šećer, ali su ograničili prodaju – mislim da je, slagaću vas, dve kile po čoveku, po računu, tako da mučimo se da nabavimo. Cena je fiksna, 90 dinara je, nema nigde ni na akciji ni ništa, u suštini teško je nabaviti. Pokušavao sam po veleprodajama, po većim marketima gde sam se generalno pre ove krize snabdevao oni nemaju ili su ograničili prodaju. Meni dve kile šećera i ne znače u rafu i ne uzimam", rekao je Đorđe Maklenović, vlasnik prodavnice u Novom Sadu.

Iako je Uredbom Vlade cena šećera po kilogramu ograničena na nepunih 90 dinara po kilogramu, u nekim gradovima poput Novog Pazara cena je bila i viša, što je jedan od razloga zbog kojeg je i tržišna inspekcija izlazila na teren.

"Situacija sa šećerom u Srbiji nije se potpuno stabilizovala"

Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Zoran Nikolić rekao je da se situacija sa prodajom šećera u Srbiji i dalje nije u potpunosti stabilizovala.

"Moramo naglasiti da se situacija poboljšava, da šećera ima, doduše, po nešto višim cenama, ali da je prisutna tendencija da će šećera biti, bar u Kragujevcu i ovom delu Srbije je situacija dosta dobra", naveo je Nikolić.

Ocenio je da se uzrok problema može tražiti i kod proizvođača, nabavljača, ali i potrošača.

"Mi smo imali i određene slučajeve manipulacije, kako su javno saopštili nadležni, gde se htelo dodatno zaraditi. S druge strane, imali smo potrošače koji su poučeni nekim, nažalost, prethodnim iskustvima i gledajući slike aktuelnih dešavanja po marketima širom Evrope, gde nije bilo određene osnovne namirnice, prosto, pohrlili da kupe sve ono što im i ne treba. Tvrdim da nam ne treba toliko šećera, jer ovo su količine koje su dovoljne za godišnju potrošnju jedne porodice a ne za mesec dana", kazao je Nikolić.

Dodao je da je veliki broj poslastičarskih radnji zbog ograničenja cene pakovanja šećera od jednog kilograma, morao da kupuje to pakovanje šećera, pošto je pakovanje od deset kilograma bilo na režimu slobodnog formiranja cene, između 130 i 150 dinara, što je dodatno dovelo do nestašice šećera.

Govoreći o ograničenju prodaje šećera u prodavnicama, Nikolić je rekao da nije po zakonu i da nije dozvoljeno ograničenje po jednoj kupovini i da se to može odrediti uredbom, ali da  sve trgovine koje ograničavaju prodaju šećera čine prekršaj i pozvao je na potrošačku solidarnost.

субота, 13. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару