Читај ми!

Mnoge zemlje se vraćaju na ugalj, G7: "Zeleni dogovori" moraju biti prioritet

Kako sprovesti zacrtane klimatske ciljeve u uslovima sve skuplje energije i otežanog snabdevanja gorivom zbog rusko-ukrajinskog sukoba, bila je i glavna tema Grupe 7 u Berlinu. Iako su se dogovorili da do 2035. postepeno izbace ugalj iz proizvodnje struje, a svoje saobraćajne sektore dekarbonizuju do 2030, neke zemlje će to teško postići, a i sporo se oslobađaju i od ruske energetske zavisnosti.

Zamena fosilnih goriva iz Rusije dominirala je i berlinskom debatom resornih ministara Grupe 7. Cilj je smanjenje emisije štetnih gasova, ali zbog objektivnih ograničavanja koje je doneo rat u Ukrajini, neke zemlje primorane su da ponovo koriste ugalj kako bi smanjile svoju zavisnost od ruskih energenata. Ipak "zeleni dogovori", kažu, moraju biti prioritet.

"Mi imamo jake ambicije, snažne ciljeve. Ova saradnja je neophodna. To je od suštinskog značaja u okolnostima rata u Ukrajini, to je bitka za klimu i bitka za životnu sredinu", navodi Anjes Panjije Runaše, francuska ministarka za energetsku tranziciju.

Džon Keri, specijalni izaslanik predsednika SAD za klimu navodi da rat u Ukrajini ne sme da bude izgovor.

"Nismo tamo gde treba da budemo posle Glazgova. Moramo dramatično da ubrzamo. I ne možemo upasti u ovu lažnu priču da zbog rata u Ukrajini sada postoji izgovor", ističe Keri.

Istovremeno, pozivaju OPEK da bude odgovoran i poveća proizvodnju kako bi ublažili rast cena nafte.

Za ugalj i naftu treba naći alterntivu, a to nije nije ni jednostavno, niti ide tako brzo.

To potvrđuje embargo na ruski ugalj koji je donet, ali se još ne primenjuje, tek od avgusta. A sa naftnim embargom Rusiji ide još teže, ni posle višenedeljnih razgovora nema dogovora članica Unije, jer Mađarska drži veto.

"Važno je i da Evropa ostane ujedinjena. Zato sve zemlje moraju da ulože napore da smanje zavisnost od nafte. To uključuje i Mađarsku. Znam da su u toku intenzivne rasprave, ili postižemo dogovor ili ćemo morati da razmotrimo druge instrumente", navodi Robert Hobek, ministar ekonomije i energtike Nemačke.

Brisel je potvrdio: na stolu Samita Evropske unije, koji počinje u ponedeljak, nalazi se šesti paket sankcija Rusiji i ponovo će se razgovarati o energentima, cenama energije i smanjenju zavisnosti od ruskih fosilnih goriva.

петак, 19. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару