Читај ми!

Kredit je najbolje uzeti kada želite, a ne kada morate

Ukoliko ste zaključili da vam je kredit neophodan, savet je da se, pre nego što odete u banku, prethodno informišete o osnovnim stvarima. Dušan Uzelac, direktor portala "Kamatica" kaže za Jutarnji program Radio Beograda 1, da je podizanje kredita isto kao kada kupujete automobil.

"Ukoliko ne znate razliku između benzinca i dizela, prodaće vam ono što je u interesu prodavca. S tim da naše banke imaju jednu širu istoriju našeg odnosa prema njima. Mi smo deca jednog sistema kada su banke bile institucije, a danas su kao prodavnice. Ujedno, kao deca koja su prošla mnoga uređenja, ne marimo mnogo za novac", rekao je Dušan Uzelac. 

Nekada su se krediti uzimali namenski i sporadično, za rešavanje krupnijih stvari.

"Danas imamo drugačiju situaciju. Kapitalizam je došao u formi izbora šta sve možemo da kupimo. Statistički podaci pokazuju da u toku dana imate preko 90 direktnih ili posrednih poziva da nešto kupite, odnosno da vam prodaju. Iz tog mora psiholoških impulsa, na kraju dana prosto ste iscrpljeni i željni nekih od tih stvari. Ta želja generiše potrebu za novcem, a u tom trenutku ga nemate u željenoj količini. To je momenat kada se posegne za kreditima. To je taj mehanizam", kaže Uzelac.

Uzelac kaže da je najvažnije da građani znaju da se kredit "kupuje".

"On se ne dobija, već morate da ga platite. Plaća se obećanjem da ćete ga vratiti kroz rate. Problemi se javljaju najčešće nakon potpisivanja ugovora o kreditu, jer građani ne znaju šta su potpisali. U šali kažem, ali tu ima i istine, kod nas se kredit uzima religiozno. Potpišete se i pomolite se da će sve biti u redu, jer ne razumete šta piše na papiru", rekao je Uzelac.

Potvrđuje još jednom da je kredit iznos koji se kupuje i treba da se plati, a to je ona rata koju građani sebi mogu da priušte. 

"Suština kredita bi trebalo da bude da reši problem koji imate, a ne da napravi novi, da u otplati građani ne oskudevaju u nekim stvarima, da ne uskraćuju sebi ni letovanje, ni način života koji su do tog trenutka imali", navodi Uzelac.

Dušan Uzelac smatra da je najbolje uzimati kredit kada to građanin želi, a ne kada mora. 

"U drugom slučaju je već kasno. Nemate mnogo izbora i ne možete da odbijete ponudu koju vam banka daje. Slobodno pitajte bankara i ono što mislite da ne treba da pitate. Treba da znate da vi u banci sklapate ugovor sa sobom, da ćete taj krediti otplatiti u budućnosti. Zato, kredit treba uzimati na bazi lične kalkulacije", kaže Uzelac.

"Ja sam na Kamatici to metodološki razdvojio. Imate tri cifre o kojima treba da brinete - koliko košta da sa ovim krenem u igru, da li ima učešće, koliki su troškovi obrade kredita, zatim koliko košta mesečno i koliko košta na kraju otplate. Ovo poslednje je cifra uporediva sa ponudama ostalih banaka. Kada u jednoj banci imate da 100.000 dinara na pet godina košta 150.000 dinara u otplati, a u drugoj 128.000 dinara, jasno vam je koliko ćete platiti manje", objasnio je Uzelac.

Kada su krupniji krediti u pitanju, kao što su stambeni, Dušan Uzelac sugeriše da je dobro imati rezervni fond za tri do šest rata, jer tokom otplate od 20 godina može doći do neplaniranih situacija, kao što je na primer promena posla.  

понедељак, 15. април 2024.
30° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво