Читај ми!

Nedimović za RTS: I jednu žetvu da preskočimo imaćemo dovoljno pšenice i hrane

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović navodi za RTS da Srbija ima dovoljno hrane i za sebe i za izvoz. Kako kaže i jednu žetvu da preskočimo imaćemo dovoljno hrane. "Srbija je zemlja hrane i u našoj zemlji ima dovoljno pšenice, kukuruza, ulja, brašna, mleka i drugih poljoprivrednih proizvoda koji su neophodni za naše stanovništvo", kaže Nedimović.

Snabdevenost domaćeg tržišta je stabilna, imamo višak hrane pa je Vlada odobrila izvoz dodatnih količina žitarica.

Branislav Nedimović je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da imamo dovoljne hrane pa možemo i da je izvozimo.

"Mnogo više proizvedemo nego što može da pojede naše stanovništvo ili da se koristi uopšte za sektor stočarstva", kaže Nedimović. 

Dodaje i da će uvek u fokusu i na prvom mestu biti interesi Srbije.

"Prvo moram da kažem Vlada zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem strateški promatra čitavu ovu situaciju vezanu za hranu – Srbija je zemlja hrane i u našoj zemlji ima dovoljno i pšenice, i kukuruza i ulja, brašna i mleka i drugih poljoprivrednih proizvoda koji su neophodni za naše stanovništvo. I uvek će u fokusu i na prvom mestu biti interesi Srbije", kaže ministar.

Navodi i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom obraćanju koje je najavio za 6. maj izneti više detalja o strateškim pravcima kako ćemo upravljati hranom i šta ćemo raditi.

"Ali ja mogu da vam kažem da je Vlada juče odobrila izvoz, jer stanje useva je, bar što se tiče pšenice, uljane repice i ostalih stvari, svega onog što sada imamo dovoljno i u skladištima, da možemo sebi odnosno našim poljoprivrednim proizvođačima i kompanijama da omogućimo izvoz", kaže Nedimović.

Podseća da su prekjuče donete odluke o izvoznim kvotama.

"Nemojte da zaboravite da smo mi na režimu kvota – dozvoljeno je 220.000 tona pšenice da se izveze, da se izveze 23.000 tona brašna, 150.000 tona kukuruza i osam miliona boca ulja", navodi ministar.

Ističe da građani nemaju razloga za strah da neće ostati dovoljno za njih.

"Mi vodimo računa o bilansima i ne da ima dovoljno za Srbiju, nego, što se tiče pšenice, mi možemo maltene i jednu žetvu da preskočimo i opet ćemo imati dovoljno hrane", ističe ministar.

Kako kaže, gleda se da u svakom trenutku budu zadovoljni i poljoprivredni proizvođači i sa druge strane potrošači.

"A i da trgovci odnosno izvoznici mogu to da izvezu iz jednog razloga – jer mi mnogo više imamo nego što nam je potrebno", navodi Nedimović.

Upitan da li građani treba da brinu da li će imati dovoljno mleka, odgovara da ga ima dovoljno čak, kako kaže, i za izvoz.

Poručuje i da je celi državni vrh, sa predsednikom Vučićem na čelu, uključen u rešavanje svih problema i eventualnih izazova koji se mogu pojaviti u sektoru hrane.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара