Читај ми!

Mali: Počela isplata po 10.000 dinara za prosvetare, prva mama dobila pomoć za kupovinu stana

Danas počinje isplata po 10.000 dinara zaposlenima u prosveti, a ministar finansija Siniša Mali kaže da se država za to ne zadužuje, jer ima dovoljno novca na računu. Ovaj vid pomoći dobiće 130.000 zaposlenih u obrazovanju. Država će preporučiti i lokalnim samoupravama da isplate pomoć zaposlenima u predškolskim ustanovama. Od 16. maja mladi od 16 do 29 godina moći će da se prijave za novu pomoć od 100 evra.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da će svi zaposleni u prosveti, kao i naučni radnici, danas, sutra i prekosutra dobiti pomoć od 10.000 dinara.

"Danas će leći novac zaposlenima u školama od posebnog interesa – kao što su Filološka, Matematička i Karlovačka gimnazija i studentskim i učeničkim domovima. Sutra će leći na račune zaposlenih u visokom obrazovanju i naučnim radnicima, a u petak zaposlenima u osnovnom i srednjem obrazovanju", naveo je ministar finansija.

Ističe da će ovaj vid pomoći dobiti ukupno 130.000 zaposlenih u javnom sektoru i za to je izdvojeno 1,6 milijardi dinara.

"Ovo je jednokratna pomoć. Dobijali su dosad povećanje plate. Početkom ove godine 10.000 dinara dobili su zaposleni u zdravstvu, zatim su penzioneri dobili po 20.000 dinara, što je najveća ikada isplaćena jednokratna pomoć. Mladima od 16 do 29 godina isplaćena je pomoć od po 100 evra", rekao je Mali.

Ministar finansija je istakao da se država ne zadužuje kako bi isplatila ovu pomoć.

"Ovo je za nas investicija. Isplaćujemo od novca koji imamo na računu. Udeo javnog duga je 52,3 odsto, daleko ispod nivoa Mastrihta", naveo je Mali.

Najavio je da će na sutrašnjoj sednici Vlade biti doneta preporuka lokalnim samoupravama da se i zaposlenima u predškolskim ustanovama isplati jednokratna pomoć, jer su u njihovoj nadležnosti.

Šesnaestog maja počeće i prijava za novih sto evra za mlade od 16 do 29 godina i trajaće do 30. maja. I oni koji se dosad nisu prijavili mogu sada, a koji već jesu ne moraju ponovo kako bi dobili novac, rekao je Mali dodajući da će novac biti isplaćen do 3. juna.

Još četiri dana do uvođenja novog sistema fiskalizacije

Siniša Mali je podsetio da su ostala još četiri dana do uvođenja novog sistema fiskalizacije.

"Svaki put kada nam ne izdaju fiskalni račun, tih 10 ili 20 odsto poreza neko stavi sebi u džep, umesto da ode u budžet i pomognemo onima kojima je najpotrebnije", rekao je ministar.

Istakao je da je netačna informacija koja se juče pojavila da je dovoljno da privredni subjekt ima ugovor sa dobavljačem kase.

"To nije tačno, morate da imate implementiran ceo sistem i od prvog maja da izdajete fiskalne račune shodno novom sistemu", naveo je Mali.

Istakao je da su predmet fiskalizacije 200.000 lokacija i više od 140.000 privrednih subjekata.

Mali je naveo da će svaki građanin moći da skenira račun telefonom i vidi da li je validan ili falsifikat.

Dodao je i da nema razloga da vas neko u ugostiteljskom objektu pita da li hoćete da platite kešom ili karticom, već da treba da donesu račun na osnovu kog ćete doneti odluku, kao i da nemaju prava to da vas pitaju.

Mali je podsetio da se od 1. maja u javnom sektoru uvode i e-fakture što bi trebalo da doprinese konkurentnosti privrede.

недеља, 03. март 2024.
8° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво