Читај ми!

Uzelac: Uz kredit dobijate i problem – ukoliko ne promenite finansijske navike

Urednik ekonomskog portala "Kamatica" Dušan Uzelac kaže za RTS da je kredit odlična stvar ako onaj ko ga uzima zna da ga koristi. "Ako ne promenite finansijske navike nego uzmete kredit samo da biste potrošili novac, doći ćete u problem jer će taj novac iščeznuti", upozorava Uzelac.

Narodna banka Srbije povećala je referentnu kamatnu stopu sa 1 na 1,5 odsto. Odluka je usledila zbog dodatnih zaoštravanja monetarnih uslova, pre svega u svetu, i kako bi se ograničila inflaciona očekivanja.

Promenu kamatne stope osetiće građani koji su uzeli kredite sa varijabilnom kamatom, a takvu odluku je donelo 90 odsto korisnika.

Urednik ekonomskog portala Kamatica Dušan Uzelac objašnjava da je referentna kamatna stopa instrument monetarne politike Narodne banke Srbije (NBS), koja odlukom koja će stopa biti upravlja tokom novca kroz kreditna poslovanja i opšta poslovanja kod građana.

"Suštinski, poskupeo je novac. NBS je rekla sad ćemo malo da poskupimo novac zato što na taj način želimo malo da usporimo inflatorna kretanja. Moramo naći način da ublažimo efekte povećanja cena nafte i energenata", ističe Uzelac.

Kaže da fokus građana treba da bude na potencijalu zarađivanja iz meseca u mesec i savetuje mudro zaduživanje.

"Kredit je odlična stvar ako znate kako ga koristite. Ako uzmete kredit, a ne promenite finansijske navike nego uzmete kredit samo da biste potrošili novac, doći ćete u problem jer će taj novac iščeznuti. Ostaće vam rata i otplaćivaćete taj kredit onako kako ste ga i platili. On se kupuje i plaća obećanjem da ćete ga vratiti", kaže Uzelac.

Ističe da je poenta prepoznati sopstvene sposobnosti otplate kredita.

"Izvežbani smo za ovaj scenario"

Što se tiče inflacije, Uzelac kaže da je Srbiju mnogo ranije zadesilo ono što je sada zadesilo svet.

"Imali smo sve kolapse i sistema i nacionalne valute. Izvežbani smo na ovaj scenario. Sve što će se dešavati je strašnije onima koji su imali niže inflacije. U Zapadnoj Evropi dođe do panike kada nečega nema u prodavnici. Oni su već odavno ograničeni u smislu kupovine, na kasi ih vraćaju kada dođu sa punom korpom", ističe Uzelac.

Kaže da treba investirati i ulagati u ono što se razume i u šta se veruje.

"Nekretnine su dobar izbor, ali imaju taj problem da ne možete investirati ako nemate za celu jedinicu. Nezgodno je za one koji imaju par hiljada evra. Za njih postoje opcije koje su više čuvanje novca. Zlato je u poslednje vreme spomenuto kao investicija, ali to nije investicija, to je samo nešto u čemu se čuva novac da ga ne pojede inflacija", objašnjava Uzelac.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво