Читај ми!

Domaći proizvođači jabuka u velikom problemu zbog rata u Ukrajini, moguća nova tržišta za izvoz

Gojko Zagorac, predsednik Asocijacije proizvođača jabuka "Serbia Does Apples", kaže za Radio Beograd 1 da su, iako izvoz u Rusiju uz ogromne probleme i dalje opstaje, moguća nova tržišta u pojedinim zemljama Evropske Unije, Velikoj Britaniji, Bliskom i Dalekom istoku, Indiji, pa i Egiptu.

Srbija je prošle godine izvezla oko 180.000 tona jabuka na rusko tržište i ostvarila devizni priliv od oko 90 miliona dolara. Domaći proizvođači su, zbog ratnih sukoba u Ukrajini i otežanog transporta u Rusiju, počeli da traže nova tržišta za ogromne zalihe.

Gojko Zagorac je za Radio Beograd 1 rekao da je godišnja proizvodnja jabuka u Srbiji između 500 i 550 hiljada tona. Trenutne zalihe su 40 odsto te količine, 200 - 250 hiljada tona, najviše "ajdared" i "zlatni delišes", a to su, ukazuje, upravo sorte koje se najviše plasiraju na teritoriji Ruske Federacije. 

"Srbija je u velikom problemu kada je izvoz jabuke u pitanju, jer je najveće izvozno tržište za jabuke upravo Ruska Federacija, koja se nalazi u već poznatoj situaciji. Zbog novonastalih okolnosti, sezona jabuke će se produžiti do jula ili avgusta, jer je ima dosta na zalihama, ali se još uvek ne zna hoće li to uticati na cenu", upozorava Zagorac. 

Dodaje da je o sledećoj sezoni još rano govoriti, ali da, ako iz bilo kog razloga dođe do poremećaja u Poljskoj i Italiji koje su najveći prozvođači jabuka u Evropi, to će se svakako preliti na sva ostala tržišta.

Koja su potencijalna tržišta

"Kada su nova tržišta za plasman jabuke u pitanju, mi smo počeli da ih tražimo još pre nekoliko godina, jer je postojala opasnost da rusko tržište postane prezasićeno, pošto su tamo zasađeni brojni moderni voćnjaci, a i počeli su da uvoze jabuke iz okolnih zemalja, kao što su Moldavija, Iran i Turska", kaže Zagorac.

Iako izvoz u Rusku Federaciju uz ogromne probleme i dalje opstaje, moguća nova tržišta su, ocenjuje, pojedine zemlje Evropske Unije, Velika Britanija, Bliski i Daleki istok, Indija pa i Egipat.

Plasman u Indiju, a to važi i za sva ostala udaljena tržišta, donosi problem u održavanju kvaliteta jabuke, koja treba da putuje  35-40 dana, koliko traje transport do Indije.

"Taj problem je svakako rešiv ako se poštuju sva pravila pakovanja i temperature u kontejnerima. Ako se dogodi da stignu jabuke u lošem stanju, što nije čest slučaj, to se reši sa kupcem i nastavlja se dalje. Za nova tržišta osnovni uslov je da se iz Srbije šalje kvalitetnija roba", objašnjava on.

Da li Srbija ima mogućnosti da ne izvozi samo jabuke, već da se preorijentiše na preradu i da se na inostrano tržište plasiraju džemovi, sokovi i ostali proizvodi od jabuka, pitanje je koje ostaje za buduća vremena.

"Našim voćarima i dalje je najvažnije da proizvedu što više jabuka prvog kvaliteta i da ih plasiraju po što višoj ceni", zaključio je  Zagorac.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара