Читај ми!

Strme staze na Kopaoniku – kako srpska ekonomija savladava izazove

Biznis forum na Kopaoniku okupio je hiljadu učesnika: ekonomista, finansijskih stručnjaka, privrednika i bankara iz zemlje i regiona. Centralna tema je "Srbija 2030, agenda održivog razvoja" koja podrazumeva ekonomski rast, smanjenje siromaštva i zaštitu životne sredine.

Izazovi pred svetskom i domaćom ekonomijom su baš kao i izazovi za najbolje skijaše na najstrmijim stazama na Kopaoniku.

Opšti utisak je da smo za koronu bili spremni, a da novu globalnu krizu dočekujemo sa neizvesnošću.

"Naravno da će biti otežan plasman naših proizvoda u Ukrajinu i Rusiju i otežan dotok onoga što uvozimo – to su koks, metali, energenti. Generalno su pokidani lanci snabdevanja u celom svetu kao posledica pandemije, a ovo nikako ne doprinosi da se ti lanci snabdevanja ponovo povežu", rekao je Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije.

Fiskalni savet očekuje rebalans budžeta.

"Ono što ide u tekuću potrošnju da se drastično smanji, a ono što bi moralo da se zadrži to je obim državnih investicija, ali u produktivne sektore puteve, železnicu, zdravstvo, školstvo", kaže Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta.

Guvernerka Narodne banke Srbije istakla je da su energetske i robne rezerve kreirane na vreme.

"Sačuvana stabilnost deviznog kursa, dinara prema evru uz promene tek na drugoj decimali značajno je doprinela našem ukupnom rezultatu. Istovremeno, sačuvane su i za 3,1 milijardu evra uvećane devizne rezerve koje su bile i ostaju jedan od stubova stabilnosti za naredni period", kaže Jorgovanka Tabaković.

U vreme krize dug raste mnogo brže, istakao je šef misije MMF-a u Srbiji Jan Kes Martejn.

"Treba obratiti pažnju i uvesti nova fiskalna pravila. Moramo imati na umu da je Srbija zemlja još uvek van Evropske unije i nema osiguran plasman", kaže Jan Kes Martejn.

I dok skijaši uživaju u preko metar snega na Kopaoniku ekonomski i finansijski stručnjaci osim o krizi i makroekonomskim pokazateljima, tokom biznis foruma diskutuju i o borbi za talente, industriji 4.0, izazovima digitalne transformacije, značaju regionalne saradnje za održivi rast i razvoj i zaštiti životne sredine. 

субота, 01. април 2023.
9° C

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно