Читај ми!

Subvencije za zamenu stolarije nisu bile dostupne svima, da li su opštine spremne za nove konkurse

Prošlogodišnji pilot-projekat unapređenja energetske efikasnosti domaćinstvima već donosi uštedu od 20 do 30 odsto energije. Glavna mana je što subvencije nisu bile dostupne svim građanima, jer je javni poziv za zamenu stolarije, kotlova i izolaciju raspisalo 69 lokalnih samouprava, a za solarne panele samo 39. U pripremi su novi konkursi, a najavljena je i pomoć najsiromašnijim opštinama.

Građani koji su dobili subvencije za energetsku efikasnost pri kraju su posla. U Pirotskom okrugu tu pomoć sa državom omogućili su samo Dimitrovgrad i Pirot. U Šumadijskom okrugu u sedam lokalnih samouprava sklopljeno je 149 ugovora.

Novi konkurs za zamenu stolarije biće raspisan krajem meseca, a za solarne panele u februaru. Za drugi krug tih subvencija nadležni najavljuju masovniji odziv, ističući da prošle godine opštine nisu bile spremne.

Načelnica Šumadijskog okruga Biljana Stošić Ilić ističe da je taj poziv prijatno iznenadio lokalne samouprave, ali da one nisu uspele čak ni rebalansima da obezbede deo sredstava.

"Međutim, sve jedinice lokalnih samouprava iz Šumadijskog okruga za ovu godinu su opredelile određena sredstva za ovu namenu", navodi Stošić Ilić.

Načelnik Borskog okruga Vladimir Stanković kaže da su se i opštine Kladovo i Negotin uključile kroz izradu svih pravilnika i spremni su da se u ovoj godini zajedno sa gradom Borom i Majdanpekom prijave na nove konkurse.

Pola plaća država, pola građani

Novi paket subvencija za unapređenje energetske efikasnosti vredan je 230 miliona evra - 50 odsto daje država, 50 finansiraju građani. Cilj je i smanjenje siromaštva, pa nadležni obećavaju veću podršku najugrožnijima.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ukazuje da je reč o lokalnim samoupravama četvrte kategorije razvijenosti, koje će umesto sa 50 procenata u tom budžetu učestvovati sa 30 odsto.

"Dakle, ministarstvo sa 70, te lokalne samouprave 30 procenata. Za domaćinstva i one socijalne kategorije, gde vidimo da ljudi imaju problem, primaju socijalnu pomoć, takođe će Ministarstvo, pošto smo na vezi sa socijalnim službama, naći načina kako pomoći i tim domaćinstvima", kaže Mihajlovićeva.

Analize pokazuju: samo prošlogodišnji "pilot-projekt" subvencija građanima da zamene stolariju, izoluju kuće ili sa uglja pređu na grejanje gasom i peletom, zemlji donosi uštedu od 50 miliona kilovat-časova struje i 300 hiljada tona smanjenja emisije ugljen-dioksida godišnje.

понедељак, 29. мај 2023.
17° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.