Читај ми!

"Brza traka" za Otvoreni Balkan, kamioni s hranom prolaze granicu bez čekanja

Promet prehrambenih proizvoda između Srbije, Severne Makedonije i Albanije od danas bi trebalo da bude znatno lakši i brži jer je počeo da se primenjuje sporazum koji je nedavno potpisan u okviru inicijative Otvoreni Balkan. To znači da regulative zemalja neće otežavati izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, verujemo jedni drugima, biće kontrola kao i do sada, ali to neće otežavati izvoz, kaže savetnik ministra poljoprivrede Goran Đaković.

U izjavi za Jutarnji dnevnik, Đaković ističe da slobodan promet prehrambenih proizvoda između zemalja potpisnica sporazuma znači mnogo pre svega za izvoznike poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, jer više od 600 naših kompanija izvozi u Severnu Makedoniju i Albaniju.

"Jednostavno rečeno, kada naš kamion krene u Severnu Makedoniju, obavestićemo ih o tome, naš kamion će posle odgovarajuće kontrole moći da prođe pošto je naš sertifikat sada priznat u Severnoj Makedoniji i Albaniji, kao i njihovi sertifikati kod nas", objašnjava savetnik ministra poljoprivrede.

Prema njegovim rečima, regulative zemalja neće otežavati izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

"Vreujemo jedni drugima, kontrolâ će biti kao i dosad, ali to neće otežavati izvoz jer želimo da ubrzamo promet proizvoda", poručuje Goran Đaković.

Nadležne inspekcijske službe su se saglasile da međusobno priznaju dokumentaciju koja prati robu.

Dokumentacija je standardna i dalje, fito-sanitarni i veterinarski sertifikati, s tim što kamoni neće morati dodatno da čekaju na granici za uzorkovanje u zemlji u koju se izvozi.

"Kamioni će dodatno otići na carinski terminal ili u distributivni centar i tamo će se samo proveriti dokumentacija. Makedonski ili albanski službenici će imati naše nalaze i nema potrebe da ih ponovo rade. Da ne bi bilo zloupotrebe, kontrole uzoraka će se raditi i dalje,  ali o trošku države", poručuje Đaković.

Dodaje da kamoni više neće stajati na granici i roba propadati, moguća je samo rutinska kontrola pasoša vozača kamiona, a ostalo će se odvijati potpuno nesmetano.

"Ukupan obim izvoza između ove tri države je 300 miliona evra, svega 70 miliona evra sa Albanijom. Ako imamo u vidu da je samo izvoz hrane za kućne ljubimce iz Srbije bio 100 miliona evra, a simboličnih 70 između Albanije i Srbije, možete li da zamislite koliki je to prostor za saradnju. Mislim da mi njima možemo mnogo toga da ponudimo – kafu, vodu, sokove, žitarice, krompir. Naravno, i mi od Severne Makedonije kupujemo, pre svega vino, grožđe, suvo grožđe i neke druge proizvode i mislim da treba da se radujemo ovoj saradnji", poručuje savetnik ministra poljoprivrede.

Dodaje da treba da se radujemo napretku turizma u Albaniji jer ćemo tako moći da plasiramo više prehrambenih proizvoda tu zemlju.

"Mislim da naša konditorska industrija, koja je prilično jaka, ima mogućnost za dobar plasman. Nadam se da ćemo u narednih pet godina imati višestruko veći izvoz i uvoz", rekao je Goran Đaković.

четвртак, 22. фебруар 2024.
14° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво