Читај ми!

Počela gradnja fabrike električnih motora Nidek u Novom Sadu

Izgradnja fabrike električnih motora japanske Nidek korporacije počela je u Novom Sadu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da je dolazak Nideka fantastičan uspeh i da je teško bilo dovesti takvog investitora. Fabrika će biti izgrađena u Industrijskoj zoni Sever 4, na Kaćkom putu.

Kako je ranije najavljeno, Nidek planira da u Srbiju donose investiciju vrednu ukupno dve milijarde evra, a sa proizvodnjom bi trebalo da počne krajem 2022. godine. Zbog toga gradnja ove fabrike u Novom Sadu predstavlja jednu od najvećih investicija u našoj zemlji.

Najavljeno je i da će fabrika za potrebe automobilske industrije u prvoj fazi zaposliti 300 ljudi i da će se prostirati na 26.000 kvadratnih metara.

Cilj je da fabrika Nideka u Novom Sadu bude centralna baza za proizvodne aktivnosti grupe u Istočnoj Evropi i sedište kompanije, kao i za preduzeća u Nidek grupi, od kojih se za više njih, takođe, planira dolazak u Srbiju.

Ta investicija je u skladu sa "Inicijativom za saradnju sa Zapadnim Balkanom" na kojoj japanska vlada trenutno radi u odnosu na našu zemlju i druge regione, te je japanska kompanija dobila veliku podršku i od japanske i od srpske vlade.

Za godinu dana biće završene fabrike Nidek i Tojo u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će ta japanska fabrka, kao i fabrka Tojo Tajers u Inđiji, biti završene za godinu dana.

Vučić je rekao da se završetak tih fabrka poklapa sa obeležavanjem 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Japana.

Predsednik je kazao da će biti završen i projekat odsumporavanje u TENT-u u Obrenovcu, koji je značajan za životnu sredinu.

Istakao je da je dolazak Nideka fantastičan uspeh i da je teško bilo dovesti takvog investitora.

Predsednik je za glavnog i izvršnog direktora Nidek korporacije Đun Sekija rekao da je čovek čudesne energije i zahvalio mu što prisustvuje polaganju kamena temeljca za fabriku u Novom Sadu.

Vučić je skrenuo pažnju da je Seki naveo investiciju od 250 miliona evra, što je trenutno dogovoreno, ali da je njemu pre obraćanja u dva navrata rekao da spremaju investiciju u Evropi od 1,5 milijardi evra, od čega će čak milijardu biti u Srbiji.

Predsednik ističe da takve kompanije donose najbolju i inovativnu tehnologiju. Rekao je da je za Srbiju ovaj investicioni projekat važan ukazujući da Nidek pravi motore, za koje nije ni znao da postoje.

"Sve to pravi Nidek, i sve će da se pravi kroz ovih nekoliko faza u Srbiji", podvukao je Vučić.

Rekao je da je predsednik kompanije Seki rekao šta je prva faza, najavio kratko drugu fazu, a onda slede treća, četvrta i peta, koje su sve faze budućnosti za Srbiju, što donosi i Vojvodnij i Nom Sadu velike prihode u budućnosti, što će omogućiti da se više ulaže u puteve i vodovovnu mrežu, ekološke projekte. 

Nidek planira širenje u Srbiji, uložićemo puno novca

Glavni i izvršni direktor korporacije Đun Seki izjavio je da Nidek planira da se širi u Srbiji i Evropi, kao i da će uložiti u našoj zemlji puno novca i otvoriti veliki broj radnih mesta.

"Ovde ćemo investirati ogroman novac i otvoriti još puno radnih mesta. Želimo da doprinesemo razvoju Srbije", poručio je Seki.

Kaže da je kompanija prošle godine dostigla rekordnih 50 milijardi dolara i da će ove godine ta cifra biti još veća.

"Nastavićemo da rastemo u budućnosti i zato nam je potrebna nova lokacija. Želimo da se širimo i u Srbji i na evropsko tržište i zato smo ovde", naglasio je Seki.

Ambasador Japana Takahito Kacumata ocenio je da je izgradnja fabrike korporacije Nidek u Novom Sadu početak brilijatne budućnosti i inovacija za Nidek i Srbiju.

Ambasador je na početku izgradnja fabrike električnih motora japanske Nidek korporacije zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću za pokazivanje liderstva i na uloženim naporima da obezbedi pozitivnu poslovnu sredinu za investicije i kompanije.

Ambasador Japana izrazio je uverenje da će Nidek sa 1.000 zaposlenih iskoristiti prednosti Novog Sada i Srbije za proizvodnju kvalitetnih proizvoda.

Ambasador je naglasio da je kompanija Nidek uprkos pandemiji i teškim okolnostima uspela da započne otvaranje fabrike na ovim prostorima.

"Srbija je destinacija za investiranja", zaključio je on.

U Evropi se povećava potražnja za visoko efikasnim motorima jednosmerne struje bez četkica i srodnim proizvodima za vozila kućne aparate usled pooštravanja propisa o zaštiti životne sredine i strožim zahtevima za smanjenjem emisije ugljendioksida za putničke automobile u evropskim zemljama.

Nidek je svetski lider u proizvodnji svih vrsta elektromotora sa najvećim udelom na svetskom tržištu malih vretenastih motora koji napajaju hard diskove.

Ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvovali su izvršni direktor Nidek korporacije Đun Seki, ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata, ministarka privrede Anđelka Atanasković, direktor fabrike "Nidek Elektrik Motor Serbia" Marko Ivović, pokrajinski premijer Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво