Читај ми!

Mali za RTS: Počinje isplata 30 evra građanima, privodimo kraju treći paket pomoći

Danas počinje isplata drugog dela jednokratne pomoći od 30 evra, rekao je za RTS ministar finansija Siniša Mali. Istakao je da će sutra i prekosutra pomoć biti uplaćena ostalim građanima, kao i da će od 15. novembra početi prijava za 20 evra u decembru, za sve građane koji se nisu prijavili.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će danas početi isplata drugog dela jednokratne pomoći od 30 evra.

"Danas ćemo uplatiti na račune naših penzionera, svih onih koji primaju socijalnu pomoć, kao i onih koji su na izdržavanju kazne. Uplatićemo njima 30 evra, a sutra i prekosutra svim ostalim punoletnim građanima naše zemlje", naveo je Mali.

Dodao je da se za jednokratnu pomoć prijavilo 5.765.000 građana i da je u pitanju ogromna podrška i pažnja prema onima kojima je pomoć najpotrebnija.

"Polako ali sigurno, privodimo kraju ovu godinu i privodimo kraju treći paket pomoći. Nas očekuje isplata još 20 evra u decembru, 15. novembra kreće prijava, ne za ove koji su se prijavili, nego za sve koji se nisu prijavili i koji su u međuvremenu postali punoletni, imaju mogućnost da se prijave za tih 20 evra", istakao je Siniša Mali.

Podsetio je da će u februaru sledeće godine penzionerima biti isplaćeno još 20.000 dinara jednokratne pomoći.

"Preko osam milijardi evra prvi, drugi i treći paket pomoći. Pokazali smo da smo stabilni, svako obećanje koje smo dali smo ispunili, u dan i u dinar", kazao je Mali.

"Budžet više ide ka normalnom nego ka pandemijskom" 

Vlada će u sredu odlučivati o budžetu za sledeću godinu. Siniša Mali je rekao da se naredne godine nastavlja sa razvojnom politikom, a na pitanje da li će biti normalan ili pandemijski budžet, Mali je odgovorio da više ide ka normalnom.

"Imaćemo stopu rasta, predviđeno od 4,5 odsto, ove godine 7,3 – 7,5. Srbija postaje jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi, uprkos pandemiji koronavirusa", rekao je Mali.

Naglasio je da budžet za narednu godinu ima dve osnovne karakteristike.

"Nikada više nećemo ulagati novca u kapitalne investicije, u kanalizacione sisteme, nove auto-puteve, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, a s druge strane, ići ćemo i sa podizanjem životnog standarda građana Srbije. U budžetu za narednu godinu imamo povećanje plata za sve u javnom sektoru od sedam odsto, dok ćemo za pripadnike vojske, one koji rade u zdravstvu i socijalnim službama, imati povećanje od čak osam odsto", rekao je Mali.

Dodao je da će se povećanje penzija obaviti po švajcarskoj formuli i od 5,5 odsto, dok će uz pomoć penzionerima od 20.000 dinara, povećanje će iznositi 11 odsto, u odnosu na 2021. godinu i podsetio je da je povećana i minimalna zarada.

"Osnovni pokretač rasta prosečne zarade jeste minimalna zarada i zato hoćemo i kod privatnih firmi i državnih firmi, kod onih koje bolje posluju, s obzirom na rast BDP-a, da se veći ili značajan deo tog uspeha prelije na radnike", naglasio je Mali.

Istakao je da je stopa nezaposlenosti na nivou pre pandemije i da su izbegnuti katastrofalni scenariji koji su zadesili, kako je naveo, mnogo razvijenije zemlje i da je država kroz treći paket pomoći pokazala da je stabilna.

"Ispravićemo nepravdu za oporezivanje motornih vozila" 

Govoreći o oporezivanju motornih vozila, Mali je naveo da je u pitanju nepravda koja postoji duži niz godina i da će biti ispravljena budžetom za iduću godinu.

"Mi ćemo zajedno sa budžetom, napraviti izmene Zakona o porezu na imovinu i prenos apsolutnih prava gde ćemo pojednostaviti procedure plaćanja poreza kada je prodaja automobila, dakle motornih vozila, u pitanju. S druge strane promenićemo zakon o nošenju i upotrebi dobara gde ćemo izaći u susret onima koji imaju starije automobile veće kubikaže i koji sada zbog formula koje se primenjuju plaćaju izuzetno visoke poreze", naglasio je Mali.

Poručio je da se uprkos pandemiji razmišlja o svakom detalju i da će uvek pomoći tamo gde može da se pomogne.

Počinje tranzicioni period za novi sistem fiskalizacije od šest meseci. Mali je pozvao sve fiskalne obveznike da što pre pređu na novi sistem.

"Tri uređaja su već sertifikovana. Kako dani prolaze, biće ih još više. Bolji je, fleksibilniji sistem. Kao fiskalni uređaj možete da koristite i mobilni telefon i tablet, s druge strane, mnogo je veća i bolja kontrola poreske uprave", kazao je Mali i dodao da će novi sistem dati bolje alate za borbu protiv sive ekonomije.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије