Читај ми!

Električna vozila preskupa za vozače u Srbiji i uz subvencije, nadležni najavljuju nove olakšice

Automobilska industrija okreće se proizvodnji električnih i hibridnih vozila koja manje zagađuju životnu sredinu. Evropska unija podstiče njihovu kupovinu, jer sa ulica izbacuje "dizelaše". Subvencije daje i naša zemlja, ali su ti ekološki automobili našim vozačima preskupi. Ipak, ove godine vidljiv je značajan rast interesovanja, pa iz Vlade najavljuju nastavak olakšica.

Kupovinu električnog ili hibridnog vozila država dotira do 5.000 evra i za tu namenu je ove godine iz budžeta izdvojeno milion evra. Do sada je stiglo 280 zahteva za kupovinu 314 raznih vozila.

"Imamo i direktne zahteve od fizičkih lica, ali i od firmi, tako da u okviru jednog zahteva bude više vozila. Iz tog razloga nam je broj zahteva manji od broja vozila za koja se traži subvencionisanje. Što je izuzetno pohvalno. Znači da se i fizička i pravna lica interesuju za ovu konkretnu meru koja direktno utiče na smanjenje aerozagađenja", rekla je Sara Pavkov iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Vozači kažu da su, i pored podrške, ti automobili za njih i dalje neisplativi, ali treba imati na umu da je Evropska unija odlučna da "dizelaše" potpuno zameni električnim i hibridnim automobilima do 2035. godine.

"Pa mogu samo da razmišljam o toj kupovini, ali nemam mogućnosti. Vrlo su skupi", rekao je Savo Srećković, taksista iz Beograda.

Državne subvencije za električne ili hibridne automobile za stručnjake su dobar potez, ali ih dok ne pojeftine treba, kažu, dopuniti i dodatnim olakšicama, kao što to rade u zemljama Unije.

"Da se eventualno za te automobile dozvoli upotreba žute trake, da im se dozvoli eventualno besplatno parkiranje, da eventualno na auto-putu ne plaćaju putarinu. I naravno ono što je najbitnije – elektropunjači. Bez adekvatne mreže punjača koji će omogućiti da vi krenete na put od Beograda do Niša da možete da napunite bateriju i vratite se. Bez takve jedne infrastrukture je nemoguće očekivati i više automobila na tržištu", naveo je Milan Belin, predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova.

Nadležni poručuju da žele da povećaju sredstva. "Sada kreće ovaj period planiranja budžeta i mi se nadamo da ćemo za narednu godinu, ako ne isti iznos, i povećati sredstva za subvencionisanje", navela je Sara Pavkov.

U Srbiji je registrovano 4.000 električnih i hibridnih vozila, ima oko sto elektropunjača, a struja za njih je uglavnom besplatna. Izvesno je da povećanje broja ekoloških vozila mora pratiti i izgradnja novih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво