Читај ми!

Nedimović: Poljoprivredni proizvodi neće se više prodavati kao avioni i kamioni

Pred poslanicima uskoro će se naći i Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda koji je prošle nedelje usvojila Vlada. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže za RTS da će svima u lancu – od proizvođača do prerađivača – biti pronađeno mesto u sistemu na zakonom regulisan način.

Branislav Nedimović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da nikad nismo imali Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, već je do sada to bilo regulisano u oblasti celokupne trgovine.

"Da li trgujete avionima, kamionima, stolovima, kamerama. Prvi put ćemo regulisati tržište između poljoprivrednih proizvođača, otkupljivača, prerađivača i da svakom nađemo mesto u sistemu na jedan zakonom regulisan način. Dobićemo alate da na tržištu regulišemo ekstreme, sa najnižim i visokim cenama, što se na primer sada dešava sa žitaricama, pa imamo problem u stočarstvu", napomenuo je ministar.

Dosad je to bilo regulisano preko Instituta robnih rezervi, koji je, prema rečima Nedimovića, spor institut.

"Sada će Uprava za agrarna plaćanja imati posebno telo koje će se baviti praćenjem cena, utvrđivanjem proizvođačkih cena, regulisanjem kad dođe do iskakanja. S druge strane, regulisaćemo položaj otkupljivača, ne može baš svako da kupuje na blatobran kako on misli, već će poput turističkih agencija, da imaju depozit, da postoje garancije da bi naši proizvođači uvek imali sigurnost – da kad prodaju robu, mogu i da je naplate", napominje ministar poljoprivrede.

Ovim zakonom će se propisi u Srbiji uskladiti sa propisima EU, a ministar naglašava da je najvažniji razlog regulisati srpsko tržište poljoprivrednih proizvoda.

Očekuje da taj zakon počne da se primenjuje od 2022. godine i da, kako kaže, krenemo novim putem na tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Iz IPARD fondova 60 miliona evra 

Ministar poljoprivrede ukazuje da se svako godine iz budžeta izdvaja 350 miliona za subvencije dodajući da će ove godine biti još dva konkursa.

"Jedan će biti ozbiljno izdašan, 60 miliona evra, za nabavku fizičke imovine gazdinstava – oprema, objekti, mehanizacija, sve što može da služi, onima koji su mali a koji žele da postanu srednje veličine, srednji da se osnaže. Imali smo konkurs i iz Svetske banke i srpske vlade, dosta novca ove godine ide u poljoprivredu, trudimo se da osavremenimo mehanizaciju jer su onda i manji troškovi i veći profit", navodi Nedimović.

Komentarišući žalbe pojedinih proizvođača da im još nisu isplaćene subvencije, ministar navodi da je 99 odsto isplaćeno.

"Gde imamo dopunu dokumentacije, moramo to da kontrolišemo. Kad bude ispravan tiket, tad možda može da se dobije i na lotou", kaže ministar.

Nedimović ukazuje da je problem sa prehrambenom industrijom bila korona, pošto je tražnja bila mnogo manja.

"Tek sad očekujem da eksplodira, naročito sektor mleka i mesa, očekujem da će to ići dobro. Prošle godine smo imali rast poljoprivrede od pet odsto, treba da se potrudimo da očuvamo taj rast", naglašava ministar.

недеља, 26. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије