Читај ми!

Brnabić: Nastup Srbije na izložbi u Dubaiju kruna svih uspeha

Srbija će predstaviti svoje biznis zajednice na vodećoj svetskoj poslovnoj manifestaciji, sajmu "Dubai ekspo 2020", od oktobra ove do marta naredne godine, a premijerka Ana Brnabić kaže da će nastup Srbije na toj svetskoj izložbi biti kruna svih uspeha postignutih od 2015. u obasti digitalizacije, kreativnih industrija i inovacija.

Na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen nastup Srbije u Dubaiju, u srpskom paviljonu, planirano je i potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima tokom te velike svetske izložbe, koja je trebalo da bude održana prošle godine, ali je zbog pandemije odložena.

Brnabićeva je rekla da će se na toj manifestaciji Srbija predstaviti kao jedan od lidera u inovacijama, digitalizaciji, elektronskoj upravi, talentima, kerativnosti, idejama.

Naglasila je da Srbiju danas i po tome prepoznaju, kao i po fantastično ukusnoj hrani, gostoprimstvu, predivnim predelima i bogatoj kulturi i tradiciji. 

"Pokušaćemo Srbiju da predstavimo onakvu kakva je ona danas", rekla je Brnabić, koja je i predsednica Koordinacionog tela za realizaciju nastupa Srbije na Svetskoj izložbi.

Podestila je da se Srbija poslednji put predstavila na svetskoj izložbi u Milanu 2015. godine kada je ušla u fiskalnu konsolidaciju i da se od tada mnogo promenila i da je postavila strateške pravce budućeg razvoja.

"Od tada smo ušli u pet, šest godina značajnog rasta, uložili smo ogroman trud i napor da promenimo Srbiju i pokažemo je kao zmelju koja može da ponudi mnogo više od dobre hrane, prelepe istorije i tradicije, i prelepih geografskih predela", rekla je Brnabić.

Podsetila je da je od 2015. Srbija jedna od prvih zemalja u Evropi koja je uvela programiranje kao obavezan predmet od petog razreda osnovne škole, da su otvorena četiti naučno-tehnološka parka i tri nova naučna institute koja se bave novim tehnologijama, da je usvojena Strategija razvoja veštačke inteligencije čime se Srbija svrstala među 26 zemalja na svetu koja ima taj dokument.

"Srbija je među top 10 zemalja za talente, u prvih pet zemlja sveta u blok čejn tehnologiji, u prvih 10 zemalja u svetu po proizvodnji video igrica, zemlja koja je sve više dom za razvojne centre najnaprednijih svetskih kompanija, kao što su Majkrosoft, MTU...", rekla je Brnabić.

Naglasila je da je pred nasim timom za organizaciju nastupa u Dubaiju težak i odgovoran zadatak da predstavi sve što je urađeno u poslednjih šest godina, naše talente, ljude i ideje.

Premijerka kaže da je ponosna i što su organiziatori izložbe prepoznalu Srbiju kao zemlju digitalizaije i kreativnih industrija i navodi da je Srbija pozvana da zajedno sa Kandom i Italijom vodi nedelju kreativnih industrija u okviru izložbe, a sa Estonijom, nedelju digitalizacije.

"Srbija je jedan od lidera u ovim oblastima. To je 2015. bilo nezamislivo. To je Srbija danas", poručila je Brnabić.

Navela je da će nastup Srbije na svetskoj izložbi otvoriti našim kompanijama i ljudima nove prilike i predstaviti šta Srbija danas znači i šta sve može da ponudi.

"S nestrpljenjem očekujem početak izložbe. Naša privreda treba da pokaže svu svoju snagu, inovativnost i izdržljivost. Nadam se da će ovo biti kruna svih naših uspeha od 2015. do danas", istakla je Brnabić.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komesarka Srbije za "Ekspo 2020 - Dubai" Tatjana Matić kaže da interesovanje brojnih zemalja govori da će to biti sigurno jedna od najuspešnijih EXPO izložbi ikad.

Miistarka je navela da smo već sa UAE potpisali Memorandum o međusobnom priznavanju digitalnih serifikata kako bi omogućili građanima i privredincima odlazak na izložbu.

Kaže da je planirano i postpisivanje sporazuam o slobodnoj tgovini sa UAE tokom izložbe za koji navodi da će dodatno ojačati naše ekonomske odnose i pružiti priliku našim poslovnim peatnerima, proizvođačima i kompanijama za plasman proizvoda na tržište Bliskog Istoka i celog sveta.

Pored trgovine, kaže Martić, jedna o tema na izložbi biće i turizam, naročito zdravstveni i velnes turizma koji je razvojna šansa Srbije i očekuje da će Srbija privući mnoge investitore za razvoj turističke industrije posle kovida.

"Sektor telekomunikacija dominiraće izgledom naše Pavljiona. Ponosimo se kultno-istorijskim nasleđem, ali i našom inovativnošću i velikim umovima koji su obeležili i ceo svet. Sigurno je da će naši naučni instituti, univerziteti dobiti šansu, kao i kompanije iz oblasti savremenih tehnologija da se predstave", rekla je Matić.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kazao je da će se nastojati da se proizvodi i ideje iz Srbije predstave na najvećoj svetskoj manifestaciji na kojoj će naši privrednici imati susrete i sastanke sa kompanijama iz celog sveta.

"Pozivam sve privrednike i predstavnike male proizvodnje da se jave PKS-u da bismo osmislili kako žele da predstave ideje i proizvode i kako bismo pokazali šta Srbija zaista stvara i da i te kako stvara novu vrednost", naglasio je Čadež.

Srbija će učestvovati na izložbi u Dubajiu sa temom "Srbija stvara ideje - inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost".

Temom "Povezivanje umova, stvaranje budućnosti" i tematske celine "Mogućnost", "Mobilnost" i "Održivost" manifestacija će predstaviti najbolje primere poslovne saradnje i inovacije iz celog sveta, tehnološka, industrijka i ekonomska dostignuća.

Na konferenciji za novinare viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam i zamenica generalne komesarke Srbije za "Ekspo 2020 - Dubai" Ana Ilić je predstavila koncept nastupa Srbije na svetskoj izložbi.

"Naš paviljon će biti i simbolična vremenska kapsula, krenućemo od Vinče, preko toga kako smo uticali na čovečanstvo kroz rad Tesle, Pupina, Milankovića, do savremene Srbije i digitalizacije, inovativnosti i kreativnosti", rekla je Ilić.

Navela je da na izložbi učetvovati ukupno 200 učesnika, među kojima su 192 države i međunarodne organizacije i kompanije, a da će oko 80 zemalja imati poseban paviljon, među kojima je i Srbija.

"Expo poziva posetioce da se priključe u stvaranju novog sveta. Videćemo kako svet planira da odgovori na savremene izazove čovečanstva", rekla je Ilić.

Za realizaciju biznis programa zaduženi su PKS i razvojna agencija Srbije, a tri cilja nastupa su da se na svetskoj izložbi Srbija predstavi kao moderna zemlja kretivnosti i briljantnih ideja, koja produbljuje dobre političke i investicione odnose sa Bliskim Istokom i UAE i obogaćuje saradnju s celim svetom.

четвртак, 23. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара