Читај ми!

Setva kasni, ali domaćini se nadaju berićetnoj godini

Na području grada Zaječara i opštine Boljevac do sada je zasejano tek polovina od 11.000 hektara planiranih površina. Razlog kašnjenja bile su nešto niže temperature i jutarnji mrazevi na ovom području.

Na imanju Lazara Ninića iz Zvezdana kod Zaječara, na površini od dva hektara ovih dana je zasejan kukuruz. Neko će reći da je setva zakasnela, međutim, s obzirom na to da je parcela jesenas poorana i da je tokom prošle nedelje urađena predsetvena priprema, domaćin se nada berićetu.

"Uslovi su fenomenalni, lepo pripremljeno zemljište, zemlja se zagrejala, vrlo interesantno, tako da po meni je ovo idealno vreme i nije kasno", kaže Lazar Ninić, ratar iz Zvezdana kod Zaječara.

Na ovom imanju je prošle godine bila pšenica, u decembru je rastureno 200 kilograma đubriva po hektaru i dodato 100 kilograma uree.

"Ovo vreme  nije jednostavno dozvoljavalo da se u nekom optimalnom roku od 10. do 25. aprila uradi setva, to se više i ne gleda prema nekom vremenskom periodu zbog klimatskih promena. Više se prati temperatura setvenog sloja da pet do sedam santimetara bude zagrejano, znači od deset do dvanaest stepeni", kaže Slavica Kodžopeljić, poljoprivredni stručnjak.

Odmah iza setve, drljanja i valjanja zemljište će biti tretirano herbicidima.

"Nakon setve kukuruza vrlo je bitan tretman na crno, kako kažu naši poljoprivredni proizvođači, odnosno odmah nakon setve a pre nicanja samog kukuruza, zato što se time suzbijaju svi oni korovi koji su prisutni iz semena", kaže Slavica Dželatović, poljoprivredni stručnjak.

Stručnjaci kažu da bi bilo idealno za kukuruz da ovih dana padne kiša. Oni takođe ističu da se može sejati sve do sredine maja, s tim što treba koristiti hibride ranijih grupa zrenja.

среда, 29. март 2023.
9° C

Коментари

PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
B1 i B6 za Regeneraciju Diskova
Дискус хернија, болест 21. века
ma kakav vrabac
Дискус хернија, болест 21. века