Читај ми!

Stanivuković: Ekonomski i finansijski dijalog sa EU važan za Srbiju

Zahvaljujući dobroj makroekonomskoj i finansijskoj politici pre same pandemije, Srbija je imala dovoljno prostora da sprovede snažne mere podrške privredi čiji je cilj podrška domaćinstvima i preduzećima, očuvanje radnih mesta i unapređenje zdravstvenog sistema, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković.

Stanivuković je, na sastanku Ekonomskog i finansijskog komiteta u okviru godišnjeg multilateralnog ekonomskog i finansijskog dijaloga sa EU, u okviru koga se razmatraju programi ekonomskih reformi za period 2021-2023. godine za Zapadni Balkan i Tursku, rekao da je Srbija tokom 2020. obezbedila dva velika fiskalna paketa pomoći privredi i stanovništvu, procenjena na oko 12,9 odsto BDP-a 2020. godine, kao i dodatnu podršku u vidu trećeg paketa koji iznosi 4,3 odsto BDP-a, navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju sa medijima.

Prema rečima državnog sekretara ukupni paketi mera za podršku ekonomiji i stanovništvu, od početka pandemije tako je dostigao 17,2 odsto BDP-a.

Na sastanku je učstvovala i Ana Ivković, viceguverner Narodne banke Srbije.

Onlajn sastanak je okupio predstavnike ministarstava finansija Zapadnog Balkana i Turske koji su sa predstavnicima evropskih institucija (Evropska komisija, Evropska centralna banka, EUROSTAT i države članice EU), razgovarali o nacrtu zajedničkih zaključaka u kojima su navedeni ključni ekonomski izazovi sa kojima se suočavaju Zapadni Balkan i Turska.

Osim toga, razmatrane su i smernice za okvir fiskalne, ekonomske i socijalne politike fokusirane na ublažavanje uticaja pandemije izazvane virusom kovid 19 uz podsticanje ekonomskog oporavka.

Tema ovogodišnjeg ekonomskog i finansijskog dijaloga su mere za ublažavanje uticaja pandemije, kao i na podsticanje srednjoročnog oporavka.

Stanivuković je učesnicima dijaloga preneo da kreatori ekonomske politike u Republici Srbiji kontinuirano rade na merama usmerenim na dalje ubrzanje ekonomske aktivnosti, očuvanje radnih mesta i održavanje ukupne makroekonomske stabilnosti, kao i da će novi paket ekonomskih mera 2021. godine direktno uticati na povećanje likvidnosti privrednih subjekata i poboljšati poslovno okruženje.

Rekao je i da je ekonomski i finansijski dijalog sa EU ključan za Srbiju

Ubrzanje vakcinacije pozitivno utiče na privredu 

Prema rečima Stanivukovića, Srbija je prethodnu godinu završila sa jednim od najboljih rezultata u Evropi kada je reč o privrednom rastu, dok se za ovu godinu očekuje rast od 6 odsto. Javni dug je bio na nivou od 58,2 odsto BDP-a na kraju 2020. godine, i predviđa se da će ostati manji od 60 odsto do kraja 2021. godine.

Državni sekretar je naveo i da je pored pomoći zdravstvu, proces vakcinacije ubrzan i da je do sada revakcinisano oko dva miliona građana, što će pozitivno uticati na domaću privredu.

Istakao je i da digitalizacija privrede i državne uprave ostaje na listi prioriteta strukturnih reformi, zajedno sa daljom modernizacijom Poreske uprave, jačanjem naplate prihoda, kao i poboljšanje poslovnog okruženja uz obezbeđivanje održivog, energetski efikasnog i ekološki prihvatljivog privrednog rasta, koji će Srbiji omogućiti da ubrza svoj put ka Eropskoj uniji.

EK pozitivno ocenila postignute ekonomske rezultate Srbije 

U svojoj oceni Programa ekonomskih reformi 2021-2023 Republike Srbije, Evropska komisija pozitivno je ocenila postignute ekonomske rezultate Republike Srbije, paket ekonomskih mera za prevazilaženje posledica pandemije kovida 19 i uspešan proces vakcinacije građana.

Predstavnici Evropske komisije pohvalili su Srbiju za dobru i pravovremenu reakciju u vreme krize, što je pozitivno uticalo na poslovno okruženje i zaposlenost.

Navedeno je da Srbija ima jedan od najboljih rezultata u regionu u oblasti privrednog rasta, dok su srpska preduzeća pokazala visok nivo otpornosti u odnosu na promene na tržištu tokom pandemije.

Osim toga, Srbija je pohvaljena i zbog ostvarenih rezultata u vakcinaciji stanovništva protiv virusa kovid 19, što će, kako je ocenjeno, uticati na brži ekonomski oporavak.

Današnji sastanak ujedno je bio i priprema za sastanak Saveta EU za ekonomska i finansijska pitanja (ECOFIN Council) koji će biti održan 18. juna 2021. godine, kada se očekuje usvajanje novih zajedničihe preporuka Saveta EU za ekonomska i finansijska pitanja učesnicima u ovom procesu (Zapadni Balkan i Turska).

четвртак, 23. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара