Читај ми!

Počeli radovi na izgradnji Fruškogorskog koridora, Vučić: Strmoglavo grabimo u budućnost

Bušenjem prvog šipa simbolično su otpočeli radovi na izgradnji Fruškogorskog koridora. Ta brza saobraćajnica od Novog Sada do Rume, dužine od 47,7 kilometara, spojiće auto-puteve ka Šidu i Subotici. Ceremoniji je prisustvovao državni vrh Srbije, koji predvodi predsednik Aleksandar Vučić. Predsednik je poručio da radimo velike stvari za našu zemlju. Ambasadorka Kine Čen Bo istakla je da novi projekti pokazuju vitalnost kinesko-srpske saradnje, bez obzira sa kakvim izazovima se suočava.

Predsednik Srbije je, govoreći na ceremoniji otpočinjanja radova, rekao, citirajući Miloša Crnjanskog, da strmoglavo grabimo u budućnost i radimo velike stvari za našu zemlju.

Gradiće se, kaže, most od 1.765 metara ka Kovilju i najduži i najteži tunel koji će biti dug 3,5 kilometara.

"Biće spojena čitava južna Bačka za srcem Sremskog okruga, ali i sa Mačvom i biti na koridoru koji od Rumunije vodi i ka Hrvatskoj i Republici Srpskoj. Ovo će olakšati život ljudima, kamionski prevoz, omogućiti brži prevoz, lakši, lepši i udobniji život za ljude", naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, vrednost radova na izgradnji Fruškogorskog koridora je 606 miliona evra.

"Skup je projekat, čim gradite mostove, najkomplikovanije tunele, tu nema malih cena i nečega što je jeftino. Danas Srbija to može, hoće i mora da podnese zato što želimo da generacijama koje dolaze ostavimo bolje puteve, dobar deo onoga što nismo uspeli da napravimo jer smo po 20-30 godina protraćili njihovog vremena", napomenuo je predsednik.

Predsednik je naglasio da je ponosan na činjenicu da Srbija danas gradi više nego ikada.

"Možete nekog da volite ili ne volite, ali samo Koridori grade oko 400 kilometara što brzih saobraćajnica, što auto-puteva. Biće još 200 kilometara kad potpišemo Požega-Boljare. Nisam siguran da toliko grade sada Nemačka i Francuska, da ne govorim o manjim i manje uspešnim zemljama", napomenuo je Vučić.

Predsednik je rekao da će Srbija u prvom kvartalu ove godine ostvariti rast veći od jedan odsto.

"To je za nas neverovatan rezultat, verujemo da možemo da idemo na +6, i na +7. Neko bi rekao to su brojevi koje Vučić izgovara, koji samo njega zanimaju, a da to nama, običnim građanima, ništa ne znači. Svaki procenat rasta više znači procenat rasta plata i penzija, znači da je Srbija bogatija i uspešnija", naglašava predsednik.

U ovom trenutku, kako kaže, od zemalja Evrozone veći rast ima samo Francuska od 1,5 odsto.

"Njihova baza je mnogo niža nego srpska prošle godine. Uspešni smo bili, 20,5 odsto je skočilo građevinarstvo, to je ono što mora da bude vodeća snaga. Industrijska proizvodnja ide dobro, odlično, imamo još mnogo kompanija da otvorimo, one će drastično da podižu proizvodnju, usluge idu bolje nego što smo očekivali, pre svega turizam, važno je da radimo i gradimo još više", navodi Vučić.

Ambasadorki Kine Čen Bo je zahvalio za požrtvovan rad, posvećenost i napore koje ulaže za napredak odnosa Srbije i Kine.

Dodao je da će za svako posečeno stablo na Fruškoj gori biti zasađene dve nove sadnice.

"Važan ekološki projekat, vodimo računa o kvalitetu života ljudi, iz srca Fruške Gore izmestićemo jedan veliki deo saobraćaja", kaže Vučić.

Čen Bo: Mi, čelični prijatelji, možemo zajednički sve da izdržimo

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo rekla je da joj je veliko zadovoljstvo da prisustvuje ceremoniji početka izgradnje Fruškogorskog koridora.

Juče je, kaže, zajedno sa predsednikom Vučićem proslavila otvaranje deonice obilaznice oko Beograda, a već danas obeležavaju početak izgradnje novog projekta.

Istakla je da to u potpunosti pokazuje vitalnost kinesko-srpske saradnje, bez obzira sa kakvim izazovima se suočava. "Mi, čelični prijatelji, možemo zajedničkim naporima da sve izdržimo", poručila je Čen Bo.

Ocenila je da je Fruškogorski koridor važan projekat za Vojvodinu i za celu Srbiju.

Ambasadorka je podsetila da je CRBC prva kineska kompanija koja je u oblasti infrastrukture došla na tržište Srbije, "Od Pupinovog mosta do puta Miloš Veliki, pa sve do danas, ta kompanija dugo i uspešno sarađuje sa srpskim partnerima", istakla je Čen Bo.

Svima je poželela srećan Prvi maj i istakla da je to važan paraznik i u Srbiji i u Kini.

Koridor koji spaja Vojvodinu sa Zapadnom Srbijom i Republikom Srpskom 

Fruškogorski koridor biće brza saobraćajnica od Rume do Novog Sada u dužini od 47,7 kilometara, koja će spojiti auto-puteve ka Šidu i Subotici.

Imaće četiri trake od po 3,5 metra, bez zaustavnih traka.

Kroz Frušku goru će biti probijen tunel dužine 3,5 kilometra i izgrađen most preko Dunava od 1,8 kilometara.

Ova saobraćajnica rasteretiće saobraćaj kroz Frušku goru, povezaće Vojvodinu sa Zapadnom Srbijom i Republikom Srpskom. Deo je putnog pravca Novi Sad – Ruma – Šabac – Loznica.

Vrednost projekta je 606 miliona evra, radi se u četiri faze, a glavni izvođač radova je kineska kompanija CRBC.

Ova kompanija u Srbiji trenutno gradi auto-put od Preljine do Požege, a radi i na izgradnji auto-puta u Crnoj Gori.

Kako je ranije najavio predsednik Srbije, Fruškogorski koridor biće završen u rekordnom roku, do marta 2024.

четвртак, 25. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару