Читај ми!

Mihajlovićeva sa delegacijom MMF-a: Nova era u srpskoj energetici

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda koju predvodi šef misije Jan Kis Martejn o investicijama u energetskom sektoru, sprovođenju zelene agende i restrukturiranju javnih preduzeća "Elektroprovreda Srbije" i "Srbijagas".

Ministarka Mihajlović je informisala Martejna da je Ministarstvo pripremilo četiri zakona u rudarskom i energetskom sektoru koji bi trebalo sutra da budu usvojeni u Narodnoj skupštini.

 

"Naša energetska politika biće potpuno drugačija nego prethodnih godina. Pored krovnih zakona o energetici i rudarstvu, pripremili smo dva poptuno nova zakona o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti", rekla je Mihajlovićeva.

Reč je, navodi, o zakonima koji predstavljaju osnovu za sve buduće aktivnosti u ovim sektorima, kao i novi investicioni plan, procenjene vrednosti od skoro 16 milijardi evra, koji podrazumeva da se sve više okrećemo ka proizvodnji električne energije iz hidroelektrana, solarnih i vetroparkova, izgradnji gasovoda i diversifikaciji snabdevača, kao i ka povećanju energetske efikasnosti.

Mihajlovićeva je dodala i da je za Srbiju važno regionalno povezivanje, da se gradi Transbalkanski koridor, kao i da energetika ide paralalno sa zaštitom životne sredine.
 
Kada je reč o restrukturiranju javnih preduzeća, potpredsednica Vlade istakla je da su odlukom Vlade odvojene delatnosti EPS-a i "Elektrodistibucije Srbije ODS", te da će se u narednom periodu više ulagati u distributivnu mrežu.
 
Na sastanku je bilo reči i o restrukturiranju "Srbijagasa", kao i procesu privatizacije Petrohemije i JP PEU "Resavica". 

уторак, 18. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије