Читај ми!

Biznis plan mladog bravara iz Ljubovije - od očeve radionice do Evropske unije

Porodične firme su značajne za razvoj ekonomije, zbog čega evropski fondovi, malim preduzetnicima, često dodeljuju sredstva za unapređenje proizvodnje. Tu je priliku iskoristio i Dragan Nikolić iz Ljubovije. Od očeve bravarske radionice napravio je firmu čiji su proizvodi traženi i van granica Srbije.

U radionici u kojoj je njegov otac proveo 40 godina praveći sitnu bravariju, Dragan danas proizvodi velike čelične konstrukcije koje stižu čak i do Italije. Od oca je još kao dete učio zanat, a onda ga roditelji šalju na školovanje u Beograd.

"I onda sam rešio da se vratim u Ljuboviju da nastavim očev zanat. Radio otprilike dve godine, bez radnje, bez prijavljene radnje bukvalno kod ovih ovde ovdašnjih bravara u dnevnicu, kasnije sam prijavio tu firmu, i uozbiljio taj posao, napravio ovu radionicu jednu, pa drugu, očevu renovirao", priča uspešan bravar Nikolić.

Za vredne Draganove ruke i veliko umeće, ubrzo se pročulo i van Ljubovije. Tržište se širilo, ali ne dovoljno da bi mogao da nabavi i savremene alate koji bi mu olakšali posao.

Dobar biznis plan omogućio mu je da konkuriše kod Evropske unije - kroz program podrške opštinama i dobije milion i dvesta hiljada dinara.

"Značilo mi je jako, radili smo i bez tog zavarivačkog stola, ali nije to taj kvalitet tih proizvoda što radimo, brže mi je, efikasnije. Veći posao mogu da uzmem, veći obim posla mogu sad da radim. Takođe sam zaposlio jednog radnika, planiram da zaposlim još dva", objašnjava Nikolić.

Program podrške Evropske unije - EU PRO započeo je 2018. godine s ciljem da doprinese društveno - ekonomskom razvoju 99 lokalnih saomopurava u našoj zemlji za šta je opredeljeno 25 miliona evra.

Dragan je jedan od privrednika koji je iskoristio tu mogućnost. S novim biznis planom, kaže, konkurisaće i za nabavku strugarskih mašina, i na taj način dodatno proširiti obim posla.

уторак, 18. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије