Najavljena nova linija subvencija za poljoprivrednike, uskoro javni poziv

Pored tradicionalnih mera koje postoje za subvencije i koje su dostupne već nekoliko godina, uskoro kreće nova linija subvencija za agrar koja se zove "50-40-10", kaže za RTS ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Javni poziv počinje 22. aprila i trajaće 30 dana.

Gostujući u Jutarnjem programu Nedimović je objasnio da je bespovratna pomoć koju daje država 50 odsto, kreditna podrška od tri do sedam godina sa poslovnim bankama je 40 odsto i 10 odsto novca poljoprivrednik ulaže sam.

Od 22. aprila kreće javni poziv i trajaće 30 dana i ministar poziva sve poljoprivrednike u sektoru povrtarstva, voćarstva i stočarstva da se jave.

Prema njegovim rečima, podsticaje u poljoprivredi treba posmatrati kroz stuba.

Jedan stub je onaj koji država daje i to su mere koje su dostupne već nekoliko godina – 50 odsto subvencija za mehanizaciju, 65 odsto za poljoprivrednike na višim nadmorskim visinama gde su otežani uslovi poslovanja, povrat za podizanje voćnjaka 50 odsto.

"Imamo i dodatna finansijska sredstva koja su najviše namenjena istočnoj i južnoj Srbiji za sektore voćarstva, povrtarstva i stočarstva", ističe Nedimović.

Pored ovoga postoji još jedan izvor finansiranja.

"To je 50 miliona dolara koje nam stoje na raspolaganju. To su srpske pare koje u svetsku banku mi realizujemo. Minimalna investicija je 20.000 evra, a 50.000 evra je maksimalna. Ukoliko su u pitanju zadruge, ako je reč o preradi, investicije su do 400.000 evra", naglašava ministar poljoprivrede.

Kod kajsije došlo do izmrzavanja, dobra poljoprivredna godina

U jeku prolećne setve i cvetanja voća smenjuju se sneg, kiša, mraz i zubato sunce.

"Što se tiče pšenice ona je u dobrom stanju i tu ne očekujem probleme. Ono što je dobro je da ima dosta vlage, zemlja nije hladna i to odgovara ratarskim kulturama", objašnjava Branislav Nedimović.

Dodaje da, što se tiče voća kod kajsije, postoji realan problem, zato što je došlo do izmrzavanja. To se dešava već nekoliko godina kada dođe do mraza u aprilu.

"Treba razmišljati o nekim kasnijim sortama kajsije. Vegetacija drugih kultura je malo odložena i to je spasilo voće od mraza koji je bio pre neki dan, u zavisnosti od delova Srbije, od -1 do -5 stepeni. Najhladnije je bilo oko Sokobanje i videćemo kako će se to odraziti u narednih osam dana", poručuje ministar poljoprivrede.

Prema njegovim rečima, razgovarao je sa malinarima iz Prijepolja i Ivanjice i misli da neće biti dramatičnijih šteta. "Jabuka je u dobrom stanju i ona je pored maline naš najjači brend".

"Očekujem dobru poljoprivrednu godinu. Sa aspekta Srbije u svetu je u pozitvnom smislu potpuni haos u odnosu na cene. Jako su dobre cene poljoprivrednih proizvoda. Što se tiče sunckreta prošle godine u ovo doba cena je bila 280 evra, po toni a sada je 410 evra po toni. U svetu je potražnja za hranom skočila. To je posledica pandemije i iščekivanja šta će biti sa svim tim", dodaje ministar.

Ulja ima dovoljno, ministarstvo ima alate da interveniše

"Treba konstatovati da je došlo do rasta cena ulja iz prostog razloga što je tražnja na svetskom tržištu za biljnim uljima, ne samo suncokretovim, velika. Ulja će biti dovoljno i ministarstvo ima alate kako da interveniše ukoliko dođe do poremećaja na tržštu i ne treba da bude nikakvih bojazni", poručuje ministar Nedimović.

Prema njegovim rečima, ima proizvođača suncokretovog ulja kod kojih je cena ulja 200 dinara, ali ima ulja i po 159 dinara.

Dodaje da je u Mađarskoj, Hrvatskoj, BiH ulje skuplje 10-15 evrocenti nego u Srbiji.

"Ja ne očekujem da dođe do dramatičnijh događaja. Ako ograničite cenu ulja, može se desiti da sve ode u izvoz i da dođe do nestašice i to nećemo dozvoliti", ističe ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

уторак, 18. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије