Refinansiranje kredita na šalteru jedne banke – Dušan Uzelac smatra da je to odlična vest

Ako je otplata kredita postala skupa i komplikovana, bilo zbog rate, bilo zbog kamate, proces dobijanja olakšica je pojednostavljen. Novina je da je Narodna banka uvela daleko praktičniju metodu refinansiranja kredita gde se odlaskom u banku koja daje bolju ponudu završava sve odjednom, kaže za RTS Dušan Uzelac sa portala "Kamatica".

Za Jutarnji program Uzelac je izjavio da je proces zatvranja starog kredita administrativno-birokratska procedura.

"Otvaranje novog kredita je isto to, vrlo kompleksno administrativno-procesno stanje da vas na kraju krajeva odvrati od bilo kakve želje. Mi smo nevoljni da se bavimo tim stvarima i često zbog toga plaćamo višu cenu zato što ne možemo da pojeftinimo taj kredit", ističe Uzelac.

Prema njegovim rečima, novo je to da je Narodna banka uvela daleko praktičniju metodu refinansiranja kredita gde se odlaskom u banku koja daje bolju ponudu završava sve odjednom. 

To znači da će banka, od koje dobijemo bolju ponudu, imati tehnički pristup našem starom kreditu ali i ovlašćenje da u našoj staroj banci zatvori sva dugovanja i otvori nam novi kredit.

"To je sjajna vest zato što će pojeftiniti kredite i ispraviti odnos banaka prema klijentima, jer će one u startu imati poslovnu obavezu da budu najbolji prema klijentu zato što će odlazak klijenata u druge banke biti olakšan", naglašava Dušan Uzelac.

Dodaje da preuzimanje kreditnih obaveza često prati i uslov da prebacite i primanja.

"Često banke prodajom kreditnih proizvoda žele klijenta. To jeste u paketu, imaćete obavezu da pređete u novu banku ali to opet otvara prostor da izaberete na tržištu najpovoljniju kombinaciju i samog kredita koji koristite i održavanje tekućeg računa i pratećih stvari koje imate", smatra finansijski savetnik Dušan Uzelac.

Ovom novinom olakšan je prenos, dok će sve ostalo regulisati tržište.

уторак, 21. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара