Potpisan ugovor sa "Štadlerom" o nabavci brzih vozova

Ugovor o nabavci tri elektro-motorna voza za brzine od 200 kilometara na sat potpisali su ministar saobraćaja Tomislav Momirović i direktor prodaje za Centralnu i Istočnu Evropu kompanije "Štadler" Željko Davidović.

Vozovi će saobraćati na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad, koju trenutno rade ruski i kineski partneri, sa domaćim podoizvođačima.

Momirović je naveo da su tri elektro-voza nabavljena po ceni od oko 62,2 miliona evra.

Nakon potpisivanja ugovora o nabavci tri brza voza sa švajcarskom kompanijom Štadler, Momirović je istakao da će deonica Beograd Centar - Novi Sad biti završena krajem ove godine i dodao da očekuje da će krajem godine početi i prve probne vožnje tim vozovima.

"Očekujem i da već u februaru sledeće godine uspostavimo komercijalnu liniju do Novog Sada", rekao je Momirović.

Dodaje da su ta tri savremena elektromotorna voza za brzine do 200 na sat nabavljena u otvorenom postupku javne nabavke, potpunosti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i ostalim propisima Srbije.

"Jedini ponuđač koji je dostavio ponudu bio je renomirani švajcarski proizvođač Štadler, sa ponuđenom cenom od 62.197.200 evra sa PDV-om", rekao je Momirović.

Radi se, objašnjava, o tri najsavremenije, dvospratne elektromotorne garniture, izuzetnog komfora, koje nose oznaku Štadler JIŠ 200.

Ističe da u skladu sa modelom ugovora iz konkursne dokumentacije, na koji se ponuđač saglasio, zahtevani rok za isporuku prvog voza je 31. oktobar ove godine, a drugog i trećeg 31. decembar.

"Ovo su najsavremeniji evropski vozovi, odličnih performansi, predivnog dizajna, udobni, a ukupan kapacitet sedišta je 316, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću. WIFI internet, displeji koji pokazuju zauzetost sedišta, mini bar...samo su neke od pogodnosti koje će biti na raspolaganju putnicima", naveo je Momirović.

Tim vozovima, kaže ministar, iza sebe ostavljamo prljave i zapuštene vozove i pruge u koje, kako navodi, godinama niko nije ulagao.

"Ovi vozovi će biti slika i prilika moderne Srbije, koja ide u korak sa najsavremenijim tehnologijama, koja je spremna i sposobna da ulaže u budućnost i završava do sada nezamislive projekte", rekao je Momirović

Očekivani garantni period za vozove je dve godine od operativnog prijema. 

Tražena dužina vozova je 100 metara sa minimalno 300 sedišta, podnim i grejanjem preko bočnih zidova, a navedeno je da moraju imati toplotnu i zvučnu izolaciju, LED osvetljenje, toalete i za osobe manje pokretne, barove za tople napitke, vaj-faj sistem rezervacije sedišta, sisteme za zvučna i video obaveštenja.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid, pomoćnik ministra za železnicki sektor Anita Dimoski, v. d. direktor Srbija Voz Jugoslav Jović.

петак, 14. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије