Читај ми!

Pregovori sa Džangom, auto-put Preljina – Požega do Božića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na deonici auto-puta "Miloš Veliki" od Preljine do Požege, na najdužem tunelu Laz, kroz planinu Jelicu, koji će imati dve cevi duge po skoro tri kilometra. Predsednik je najavio da će ugovor o deonici auto-puta od Požege do granice sa Crnom Gorom biti potpisan već u maju.

Ova deonica duga 31 kilometar najzahtevnija je na pravcu do Požege, imaće tri tunela i 35 mostova, što je otprilike trećina dužine te deonice, a Vučić je zamolio predstavnike kineske kompanije "CCCC" da ako mogu završe radove do 19. decembra ili najkasnije do Nove godine ili Božića.

Kinezi su upoznali Vučića da imaju problem sa geologijom odnosno terenom u izvođenju radova na drugom tunelu – Munjino brdo.

Predsednik je, ipak, bio uporan i u polušaljivom tonu "pregovarao" sa generalnim direktorom kineske kompanije Džangom Sjaojuenim ubeđujući ga da se potrude i da mu obeća da će ceo auto-put biti završen najkasnije do Božića.

"Neću da odem odavde, ali moraćeš da prihvatiš, nisi upoznao tvrdoglavijeg čoveka od mene", kazao je Vučić Džangu u šali, ali ne odustajući od cilja.

Posle gotovo desetominutnog ubeđivanja, Vučić i Džang su se rukovali, čime su kineski izvođači potvrdili da će auto-put Preljina – Požega biti završen najkasnije do 7. januara.

Vučić je kazao Džangu da je ranije obećao građanima da će biti gotovo auto-put do Svetog Nikole, ali je napomenuo da je po ugovoru rok do polovine 2023. godine i da će i malo pomeranje završetka radova biti znatno pre roka.

Predsednik je kazao da Džangu da će se vrlo brzo ići i na potpisivanje sa ugovora sa tom kompanijom za nastavak auto-puta ka Crnoj Gori, od Požege do Boljara.

"To će biti važno naročito za Arilje, Ivanjicu i Sjenicu, Novi Pazar i cela Pešter. Jeste li spremni, valjda neće biti cena veća od 1,5 milijardi evra", upitao je Vučić.

Džang mu je odgovorio da će otprilike biti ta cena, na šta se Vučić nasmejao.

Vučić je dodao da će se graditi i nastavak auto-puta ka Užicu.

"Već u maju ugovor za nastavak auto-puta do granice sa Crnom Gorom"

Vučić je najavio i da će već u maju biti potpisan ugovor sa Kinezima za gradnju nastavak auto-puta od Preljine do Boljara na granici sa Crnom Gorom.

Istakao je da će kada ceo auto-put bude gotov moći da se stigne do Crne Gore za samo dva sata i 15 minuta.

"Velika vest za danas je da ćemo već u maju, odnosno za mesec ili mesec i po dana, pokušati da potpišemo ugovor za auto-put do granice sa Crnom Gorom, što je dodatnih 107 kilometara. To će biti na veliku radost za građane Arilje, Ivanjice, cele Pešteri i svih okolnih mesta, ali i za građane Crne Gore", naveo je Vučić.

To će značiti da će, kako je rekao, za samo dva sata i 15 minuta moći da se stigne od Beograda do crnogorske granice.

"To niko nije mogao ranije da zamisli, to su tektonske promene", naglasio je Vučić.

Predsedik je naglasio da će Srbija biti premrežena auto-putevima.

Obilasku radova prisustvuju i ministar građevine Tomislav Momirović, direktori Koridora Srbije i Puteva Srbije Aleksandar Antić i Zoran Drobnjak, ambasadorka Kine Čen Bo, kao i bivši ministar građevinarstva Milutin Mrkonjić.

Na delu Koridora 11 od Preljine do Požege biće izgrađeni tuneli Laz, Munjino brdo i Trbušani sa po dve odvojene tunelske cevi u ukupnoj dužini od 11,8 kilometara.

Radovi će, prema ugovoru sa kineksom kompanijom "Čajna konstrakšn komjunikejšn kompani" koštati 450 miliona evra.

Završetaka ovog dela auto-puta "Miloš Veliki" omogućiće da se od Čačka do Požege stigne za pola sata.

Kada deonica bude završena, kineska kompanija će nastaviti gradnju Koridora 11 od Požege ka granici sa Crnom Gorom. Ta deonica duga je 107 kilometara, a procenjena vrednost radova je oko 1,5 milijardi evra.

понедељак, 27. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије