Читај ми!

Stižu rešenja o porezu na imovinu, uglavnom sa višim iznosom

Za razliku od prošle godine kada su rešenja o iznosu poreza na imovinu građana, mnogima stigla tek nakon što su platili i treću ratu, ove godine rešenja su već počela stizati, a oni koji još nisu dobili, mogu ih očekivati u narednih desetak dana.

Sudeći prema iskustvima onih koji su rešenja već dobili, a i prema prosečnim cenama kvadratnog metra nepokretnosti za utvđivanje poreza na imovinu, koje su pretkraj prošle godine utvrđivale lokalne samouprave, većina obveznika će ove godine na konto poreza na imovinu platiti više nego lane.

Ta cena je, prema rečima poreskog savetnika Milana Trbojevića, jedna od ključnih stvari od koje zavisi iznos poreza, a ona je, kaže, negde išla na gore, negde na dole.

"Ono što je najbitnije i što najviše utiče na formiranje poreza jeste cena nekretnina na samom tržištu", kaže Trbojević i dodaje da zavisno od toga kakav je bio promet nekretnina u kraju gde žive i kolika je njihova cena bila lane, da li žive u kući ili stanu, u kakvom su stanju njihove nekretnine, građani mogu očekivati veće ili manje poreze nego prošle godine.

Ipak, ističe da će većini stići veći iznosi i da će povećanje kod nekih obveznika biti neznatno, dok kod drugih i primetno.

To što su rešenja ove godine počela pristizati ranije je, prema njegovim rečima, svakako za pohvalu, a kada je reč o mogućim razlozima za to, navodi dva.

"Prvi, najverovatniji razlog jeste taj da državi, zbog kriznog vremena u kome se nalazimo, treba novac, a drugi mogući razlog jeste bolja organizacija i uspostavljanje sistema čemu je doprinela i činjenica da mnogu građani imaju elektronske prijave, što olakšava posao", kaže Trbojević.

петак, 14. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије