Читај ми!

Samo u dva projekta za odsumporavanje ulaže se oko pola milijarde evra

Srbija ove godine predsedava Energetskoj zajednici. Direktor te važne institucije koja zemlje priprema da propise u tom sektoru usklade sa zahtevima EU bio je gost Beograda i obišao obrenovački "TENT A", gde se gradi postrojenje za odsumporavanje, najvažnija investicija za čistiji vazduh u našoj zemlji. Predsednik i Vlada Srbije poručuju da je, pored energetske bezbednosti, najvažnije da zemlja obezbedi veći udeo čiste energije.

Izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u najvećoj fabrici struje na Balkanu obrenovačkom "TENT-u A" smanjiće emisije ugljen-dioksida čak devet puta. EPS je sa japanskim investitorom izgradnju počeo prošle godine, a sada mole izvođače da ubrzaju radove.

"Ipak može malo brže da se projekat realizuje. I to što je krajnji rok maj 2022. da to bude možda i april i mart", kaže Milorad Grčić, v.d. generalnog direktora EPS-a.

"Ovo zaista jeste jedno hitno pitanje da sve termoelektrane smanje emisiju sumpor-dioksida zbog zdravlja ljudi kako bi se uskladili sa međunarodnim standardima zaštite životne sredine", rekao je Tahahiko Kacumata, ambasador Japana u Srbiji

U Energetskoj zajednici ocenjuju: najvažnije je što će sve srpske termoelektrane dobiti takva postrojenja. Veliki zagađivači u zemljama Evropske unije odavno plaćaju takse za emisije štetnih gasova, a to se uskoro može tražiti i od nas i zemalja koje nisu članice.

"Termoelktrane na Zapadnom Balkanu, ne samo ova tu, oko 16 ih ima, proizvode više emisija sumpor-dioksida, prašine i azotnih oksida nego 250 termoelektrana u celoj EU", kaže Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice EU.

"EPS će narednih nekoliko godina izdvojiti stotine miliona evra da bi ulagala u zdravu životnu sredinu. Zato što smo mi potpuno svesni da je to uslov privrednog razvoja, da je to pitanje zdravlja ljudi. Samo u dva projekta odsumporavanja Republika Srbija zajedno sa EPS-om ulaže blizu pola milijarde evra", rekla je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Predsednik Aleksandr Vučić upoznao je direktora Energetske zajednice sa planovima i investicijama koji će povećati udeo čiste energije i razgovarao o problemmima ali i napretku Srbije u energetskom sektoru.

Kopač je ponovio zamerku našoj zemlji što kasni sa reorganizacijom "Srbijagasa".

"To je uslov za otvaranje tržišta gasom koje bi bilo u interesu potrošača gasa u Srbiji, koji sada moraju plaćati višu cenu nego što bi trebalo", kaže Kopač.

"Iskreno verujem da ćemo do kraja ove godine da završimo i Nacionalni plan za klimu i energetiku. Iskreno verujem da ćemo već sledeće godine da izgledamo mnogo zelenije u pozitivnom smislu u energetici nego danas", istakla je Mihajlovićeva.

Gost iz Beča je i poslanike u skupštinskom Odboru za energetiku informisao o propisima Unije, zadacima naše zemlje u tom sektoru i razgovarao sa ministarkom za evropske integracije.

уторак, 25. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару