Читај ми!

Organska farma u Čurugu je jedna od najvećih u Evropi, kako se od stajnjaka dobija struja

Na poljoprivrednom dobru u Čurugu je pre više od decenije sagrađena energana na biomasu. Danas je jedna od najvećih organskih farmi u Evropi. Farma je čista kao apoteka, a fermentisani stajnjak miriše na profit.

Poljoprivrednici Srbije imaju rešenje za izazove zelene i cirkularne ekonomije. Biopostrojenje na farmi sa 2.200 goveda prerađuje stajnjak i biomasu u električnu i toplotnu energiju, a organsko đubrivo omogućilo im je da sertifikuju 1.700 hektara organskih oranica.

One daju organske žitarice koje se koriste u jedinoj fabrici stočne biohrane u regionu.

"Sada smo uključeni u preradu organskog neoplastnog otpada kao ta poslednja karika gde se vrši tretman i uništavanje otpada. Godišnje preko 7.000 tona organskog neoplastnog otpada završi u našem postrojenju i iskoristi se za proizvodnju električne energije i đubriva", kaže tehnički direktor Jovica Kosanović.

Krave su slobodne, i uglavnom se same tele. Godišnje se isporuči 6.000.000 litara organskog mleka. Telad su na prvom mestu, doji ih robot za napajanje, a poslastica im je teleći musli. 

"Svako tele ima ogrlicu sa risponderom. Prilikom napajanja taj robot daje određenu količinu mleka na dnevnom nivou", ukazuje rukovodilac farme Aleksandar Vojkić.

Ministarstvo poljoprivrede subvencioniše upotrebu obnovljivih izvora energije u agraru nacionalnim i IPARD merama.

"U zavisnosti od sektora koji konkuriše – da li je to voće, povrće, sektor mesa ili mleka – moram da kažem da sektor mleka može da ostvari podsticaje IPARD-a i do dva miliona evra", navodi pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević.

Farma je čista kao apoteka, a fermentisani stajnjak miriše i to na profit. Eksperimentalna proizvodnja piletine u skladu sa Pravilnikom o dobrobiti životinja omogućila im je prodaju za unapred poznatog kupca, po dva puta višoj ceni.

Čurug dokazuje da poljoprivreda budućnosti nije samo fabrika zdrave hrane već i energije sa značajnim edukativnim i turističkim potencijalom.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара