Читај ми!

EPS automatizuje mrežu – popravke će biti lakše, a gubici manji

Međudržavni sporazum koji je krajem novembra Vlada potpisala sa francuskom Vladom, osim gradnje metroa, donosi i saradnju u oblasti energetike. Konkretno sa više od 129 miliona evra biće kreditirano unapređenje EPS-ove elektrodistributivne mreže. To je važno kada se zna da Srbija, što iz tehničkih razloga, što zbog krađe struje, godišnje izgubi 250 miliona evra.

Sradnjom sa Francuzima EPS će automatizovati srednjenaponsku distributivnu mrežu. To će osigurati pouzdanije snabdevanja i kvalitetniju struju, daljinsko upravljanje mrežom i brže lokalizovanje kvarova i njihovu poravku.

Predviđena je gradnja najsavremenijih trafostanica neophodnih ne samo u gradovima zbog sve većeg broja potrošača.

"Automatizacija generalno omogućava nekoliko stvri. Prvo značajno smanjenje gubitaka što će da utiče i na ekologiju čitave zemlje. Drugo, omogućava priključenje obnovljivih izvora. To je veoma važno da bi mogli da se koriste obnovljivi izvori malih snaga koji se instaliraju na kućama, po selima", kaže Dragoljub Damljanović, predsednik Francusko-srpske privredne komore.

Takođe, omogućava mnogo bolje iskorišćenje postojećih resursa i mreže i proizvodnje, kaže Damljanović i dodaje da bez te automatike, to ne bi bilo moguće.

U protekloj deceniji gubici su smanjeni, ali su i prošle godine samo u distributivnom sistemu Elektroprivrede premašili tri i po miliona megavat-sati struje.

"Jesu niži nego što su bili, ali iznose negde 11 procenata, pa kada to saberemo i sa onim na visokom naponu koji su takođe niski pa Srbija na te tehničke , netehničke gubitke na mreži gubi godišnje oko 250 miliona evra", kaže Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Ističe da se mora ulagati u distributivnu mrežu da bi te gubitke smanjili i da bi mogli taj novac da koristimo kasnije za neke druge stvari.

Naša zemlja na putu ka Evropskoj uniji mora povećati i udeo energije iz obnovljivih izvora.

"Francuska je dobro pozicionirana u korišćenju zelene energije i obnovljivih izvora, naročito kada je reč o geotermalnoj energiji i vetroparkovima. Zainteresovani smo da ih razvijamo i u Srbiji", kaže Žan-Luj Falkoni, ambasador Francuske u Srbiji.

Projekti zelene energije sa francuskim investitorima već se pripremaju. Vetropark kod Kikinde i geotermalne elektrane u tom gradu, Subotici, Rumi i Vranju grejaće domaćinstva i proizvoditi struju.

петак, 01. март 2024.
11° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво