Читај ми!

Poslodavci predložili Vladi mere za pomoć privredi

Unija poslodavaca Srbije zajedno sa Privrednom komorom, uputili su Vladi predlog pet mera za pomoć privredi u uslovima nastavljene krize zbog pandemije kovid-19. Unija podseća da nijedna zemlja, kompanija, ili pojedinac nisu ostali nedodirnuti krizom, a Srbija treba da partnerstvom svih zainteresovanih strana sačuva svoju privredu i da istovremeno unapredi konkurentnost.

Unija poslodavaca Srbije i Privredna komora Vladi Srbije predlažu smanjenje PDV-a u sektoru hotelijerstva i ugostiteljstva za hranu i piće na 10 procenata. Te oblasti su, kako se navodi najteže pogođene pandemijom, a inače su sve zemlje EU i regiona već uvele sniženu stopu u tom sektoru.

Predlaže se i dalje odlaganja plaćanja poreza i doprinosa na zarade, ili njihov delimični otpis u sektoru malih i srednjih preduzeća. Podaci ukazuju da ovaj deo firmi tek čeka najveći udar krize, jer su poslovni prihodi tradicionalno najniži početkom godine.

Unija navodi da bi obustavljanje uvođenja novih taksi i dažbina na republičkom i lokalnom nivou bilo nastavak garantne šeme za podršku likvidnosti i investicionim ulaganjima za sektor malih i srednjih preduzeća. 

Takođe, to bi bila i mogućnost ponovnog zastoja u otplati obaveza prema bankama po osnovu kredita i kreditnih proizvoda ( nadoknadu do punog iznosa zarade zaposlenog a koja iznosi najviše do 50 odsto zarade) u slučaju da zbog smanjenog obima posla poslodavac nema potrebu za angažovanjem zaposlenog na puno radno vreme.

Ta mera bi, smatraju u Uniji trebalo da se primeni na sve privredne subjekte.

"Unija poslodavaca Srbije i Privredna komora podržavaju napore Vlade da pomogne preduzećima i pojedincima da prebrode krizu. Nužno je da nađemo balans između zaštite života i zdravlja stanovništva i očuvanje ekonomije, koja je preduslov da imamo finansijska sredstva za ulaganje u zdravstveni sistem, nabavku oprema i medicinskih sredstava", kaže Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca Srbije.

Unija poslodavaca nastaviće da prati razvoj krize izazvane kovidom 19, kao što i radi od marta od ove godine, i da predlaže mere koje smatra optimalnim za očuvanje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta, navodi se u saopštenju.

четвртак, 08. јун 2023.
25° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено