Koliko će iznositi subvencije za električna i hibridna vozila

Vlada Srbije je usvojila Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila sa hibridnim pogonom. Državne subvencije za kupovinu novih električnih i hibridnih vozila, prema donetoj Uredbi, kretaće se od 250 evra za električne mopede i lake tricikle do 5.000 evra za potpuno električna putnička vozila sa do devet sedišta i laka teretna vozila, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Ukupna podsticajna sredstva opredeljena za subvencionisanje kupovine ove godine iznosiće do 120 miliona dinara. Kako se navodi, sredstva za subvencionisanu kupovinu vozila dodeljuju se za kupovinu jednog vozila. Za električne motocikle iznose 500 evra.

Za putnička vozila sa do devet mesta i laka teretna koja imaju takozvani "plug-in" hibridni pogon (kod kojih se baterije osim radom benzinskog/dizel motora mogu puniti i na strujnoj utičnici/elektropunjaču) kao i električna vozila sa produženom autonomijom kretanja (vozila koja pored elektromotora imaju i mali benzinski motor koji služi isključivo kao generator električne energije) subvencija je 3.500 evra.

Prvi je na našem tržištu "Fijat" najavio "dukato" kao dostavno vozilo na čisto električni pogon.

"Biće dostupna novinarima za testiranje polovnom godine, a u samoj prodaji biće dostupna krajem 2020. godine", rekao je Igor Šefo iz FCA.

Kupovina vozila sa "običnim" hibridnim pogonom (baterije se ne mogu puniti na strujnom priključku/elektropunjaču), koja imaju bar jedan električni motor u hibridnom sistemu, subvencioniše se sa 2.500 evra. U resornom ministarstvu kažu da će subvencije iz godine u godinu biti veće.

"Verujem da je ovo dovoljno čekanja, mislim da je činjenica da u Evropi već u upotrebi postoji više od milion električnih vozila, Srbija nikako ne može biti na repu tih događaja", navodi ministar zaštite životsne sredine Goran Trivan.

Pravo na subvencionisanu kupovinu vozila, prema Uredbi, imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica osim onih koji su ostvarili pravo na subvencionisanu nabavku putničkih vozila za potrebe obnove voznog parka, taksi prevoza, kao javnog prevoza.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво