Beograđanki ukrali novac sa kartice, ko treba da je obešteti

Nedavno je jednoj Beograđanki sa automata ispred banke neko sa računa dva puta podigao novac. Kartica je kod nje, a banka odbija da istraži preko kamera ko je u to vreme bio ispred automata i upućuje je na policiju. Da li banka treba da joj vrati novac?

Vesna Elezović kaže da nije ni bila u Beogradu 14. februara kada joj je dva puta sa računa skinut novac – 7.000 i 5.000 dinara. Kartica je, međutim, sve vreme bila kod nje.

Ona je o svom trošku poništila karticu, a u banci su joj rekli da mora policija da interveniše.

Prijavu je podnela u MUP-u, ali kaže da je niko nije obavestio dokle je stigao predmet.

Bojan Terzić, generalni direktor Sektora za zaštitu korisnika finansijskih usluga Narodne banke Srbije, objašnjava da gospođa Elezović treba najpre da se obrati "Poštanskoj štedionici" putem sajta ili pošte.

Kada dobije dogovor, ako je ne obeštete, ima pravo na pritužbu Narodnoj banci Srbije.

"Prema zakonu o platnim uslugama, gospođa snosi rizik do 3.000 dinara, a banka za ostatak, u ovom slučaju 9.000. To pravilo je ustanovljeno zakonom, u slučaju zloupotrebe kartice", rekao je Terzić.

Na kome je teret dokazivanja 

Teret dokazivanja nije na korisnici, dodae Terzić.

"Banka eventualno treba da dokaže da je postojala prevarna radnja na strani korisnika ili bilo šta drugo, da ne bi bila odgovorna da plati 9.000", naveo je Terzić.

Ako banka u roku od 15 dana ne odgovori klijentu, onda korisnik takođe može da podnese pritužbu, i za to je predviđena kazna.

Dodaje da banke često u ovakvim slučajevima upućuju na MUP, čime se tužilaštva i policija zatrpavaju.

"To nije potrebno imajući u vidu da smo zato napravili ovaj mehanizam, gde Zakon o platnim uslugama deli rizik. Zloupotrebe su uvek moguće, ali nije najvažnije ko je zloupotrebio, već obeštetiti korisnika. Ko je zloupotrebio može utvrđivati MUP, ili banka da vodi postupak protiv tog lica da bi se regresirala jer je ona dužna da isplati korisnicu", rekao je Terzić.

понедељак, 17. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије