Ulaganja srpskih kompanija u regionu – da li se prilike popravljaju

Godinama se govori o tome da su ulaganja kompanija iz regiona u Srbiji veća nego ulaganja srpskih kompanija u, na primer, Hrvataskoj ili Sloveniji. Ipak, čini se da je nešto lakše investirati u Sloveniji. Ta zemlja i Srbija su jedna drugoj među deset najvažnijih privrednih partnera, a ukupna robna ramena tokom prošle godine prešla je miijardu evra.

Nesrazmera između ulaganja slovenačkih i hrvatskih preduzeća u Srbiji i srpskih kompanija u tim zemljama objašnjava se činjenicom da je u Sloveniji i Hrvatskoj proces privatizacije završavan kada je kod nas počinjao. U Srbiji se kasno krenulo, ali statistika se ipak popravlja, kažu u Privrednoj komori.

"Iz Hrvatske od 2011. do 2018. imamo 290 miliona, a kad je Slovenija u pitanju oko 400 miliona. Srbija je u tom periodu u Hrvatsku investirala oko 64 miliona evra, ali to nije krajnja cifra, jer imamo ulaganja i iz drugih zemalja. Naše kompanije koje ulažu iz zemalja gde imaju ćerke kompanije, pa se to ne vodi kao srpska investicija. Imamo primer Savudrije, gde je ulaganje 80 miliona i to je investicija koja prevazilazi samu cifru od 64 miliona", navodi Aleksandar Radovanović iz Privredne komore Srbije.

Srpska kompanija, čiji je ogranak u Sloveniji vlasnik pomenutiog kompleksa, najavljuje tokom ove i naredne godine dodatnih pet miliona evra investicija u Istri, kako bi se zakružila celina.

Iako im je agronomija prva delatnost, investitor, kažu, mora da prati potrebe sredine u kojoj investira. Zato se u regiji okreću ulaganjima u turizam i saobraćaj.

"Prošle godine smo postali većinski vlasnik aerodroma 'Portorož' i planiramo proširenje. Mislim da treba napomenuti da se na tome radi baš zbog toga da se sa tom pistom koja je u planu, isfinansira, unapredi i dovede što više turista u ovu regiju", navodi Jelena Baronik iz "MK grupe".

"U destinaciji Portorož-Piran tražimo aktivne vlasnike koji investiraju u kapacitete, kadrove i u projekte na destinaciji", navodi Igor Novel, direktor Turističke organizacije Portoroža.

Stručnjaci napominju da su regionalne investicije važne sa stanovišta ne samo ekonomske saradnje nego i uopšte – radi bolje komunikacije, jer sve zemlje regiona teže istim ciljevima.

Prilike se, kažu, popravljaju, pa sad treba iskoristiti povoljan vetar u jedra.

Možda kao prošlog vikenda kada je, kao deo poluvekovne tradicije Tršćanskog zaliva, dan pre finalne održana manja trka jedrilica: prva tri mesta su pripala Crnoj Gori, Sloveniji i Hrvatskoj, ali pokrovitelj je bila kompanija sa sedištem u Srbiji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво