Očekivani rod pšenice znatno manji nego prošle godine

Prethodne jeseni pšenica je u Srbiji zasejana na oko 600.000 hektara, a zbog dugotrajne suše poslednjih meseci prošle godine, u optimalnom roku iznikla je na tek dvadesetak odsto površina. Zbog svega toga, ove godine očekuje se za tridesetak odsto manji prinos pšenice nego lane.

Sneg je, bar za pšenicu, stigao u pravom trenutku. Usevi su pokriveni snegom tako da nema opasnosti od izrmzavanja. Međutim, ratari imaju razloga za brigu i ove godine.

Snežana Parađenović iz zrenjaninske Poljoprivredne stručne službe objašnjava da pšenica krajem januara izgleda kako bi trebalo da izgleda u novembru.

"Smanjen je intenzitet bokorenja, na veoma malom broju parcela imamo bokorenje. Trenutna faza je od jedan do tri lista, što je jako malo", upozorava Parađenovićeva.

Sa rastom temperatura pšenica će krenuti intenzivnije da raste i da se razvija, ali već sada se može očekivati smanjenje prinosa od trideset odsto.

Parađenovićeva objašnjava da se očekuje kašnjenje vegetacije, odnosno da će se u narednom periodu sve odvijati sporije.

Početak februara je optimalni rok za prvu prihranu pšenice. Međutim, upravo zbog kašnjenja vegetacije, ratarima se savetuje da sačakaju sa prihranom biljaka.

"U svakom slučaju, proizvođači bi trebalo da se konsultuju sa stručnjacima iz oblasti ratarstva i da se analizira zemljište kako bi se utvrdio sadržaj azota koji je pristupačan biljkama. Pšenica će imati snaga da akumulira ta hraniva iz zemljišta, korenov sistem je dobro razvijen, ali zbog kasnije vegetacije i eventualnog presejavanja i svih kasnijih problema, sa prihranom treba sačekati", napominje Snežana Parađenović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво