Organska proizvodnja, posao za celu porodicu

IT sektor, ali i poljoprivreda, grane su u kojima sve više ljudi u Srbiji vidi svoju šansu. Tako porodica Lazić u kuršumlijskom selu Žuč proizvodi voće, a od njega po staroj recepturi pripremaju slatko, sokove, likere i posebne vrste sapuna od voća i lekovitog bilja, proizvedenih na organski način. Ovakvoj proizvodnji posvetili su se kada su u jednoj kuršumlijskoj firmi ostali bez posla.

Kada je pre pet godina, Biljana Lazić iz kuršumlijskog sela Žuč, otpočela proizvodnju zimnice, likera i sapuna po tradicionalnoj recepturi, ni slutila nije da će se ovim poslom baviti cela njena porodica.

"Odlučili smo da naše voće koje proizvedemo ovde na našem imanju pakujemo u likere, slatka, sokove. Uz to ja počinjem da radim i prirodnu kozmetiku ručnu izradu sapuna, radim i kreme", kaže Biljana Lazić.

Voće koje prerađuje proizvedeno je na organski način, na zasadima o kojima se stara Biljanin suprug.

"Pravimo sami preparate za sebe šta nam treba, koristimo dosta koprivu, pravimo sami bordovsku čorbu kao nekad sto su stari radili", kaže Milorad Lazić i dodaje da hemijska sredstva uopšte ne koriste. 

U posao su uključeni i njihovi sinovi, pa najstariji Dragan, student četvrte godine Teološkog fakulteta svaki slobodan trenutak provodi na imanju.

"Sređujemo maline, kupine, sečemo drva, sve što je potrebno da se sredi, da se obezbedi da imamo dobre useve za ovu godinu i za svaku drugu sledeću, da bismo imali dobar prinos da bismo mogli da živimo od toga", kaže Dragan Lazić.

Lazići planiraju da investiraju izgradnju mini hladnjače za skladištenje voća, kako bi proces proizvodnje bio moguć tokom čitave godine. Očekuju pomoć opštine Kuršumlija koja putem subvencija pozitivno utiče na oživljavanje ovog načina proizvodnje.

"Tu smo videli jednu šansu da se narodu pomogne posebno onim ljudima koji imaju želju da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, odnosno oni koji se već bave da svoju proizvodnju usavrše da ostanu na svojim poljoprivrednim gazdinstvima, u svojim selima", kaže Jovica Đinović iz poljoprivredne službe opštine Kuršumlija.

U ovoj opštini oko hiljadu domaćinstava na pet stotina hektara bavi se organskom proizvodnjom uglavnom jagodičastvog voća.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво