Porošenko: Najbolje zemlje za ulaganje – Ukrajina i Srbija

Predsednici Srbije i Ukrajine, Aleksandar Vučić i Petro Porošenko, otvorili su Poslovni forum na kojem učestvuje oko 150 privrednika i 110 predstavnika kompanija iz Srbije. Vučić je pozvao ukrajinske privrednike da ulažu u Srbiju, a Porošenko je ocenio da su Ukrajina i Srbija najbolja mesta za investiranje.

Na pitanje koje je pravo mesto za investiranje, odgovaram – pod jedan Ukrajina, pod dva Srbija, poručio je predsednik Ukrajine Petro Porošenko otvarajući zajedno sa predsednikom Srbije Poslovni forum Srbija–Ukrajina.

"Možda se predsednik Vučić ne bi složio sa mnom oko toga ko je na prvom a ko na drugom mestu, ali to su najbolje zemlje za ulaganje", rekao je Porošenko.

Podsetivši da i sam dolazi iz poslovnog okruženja, Porošenko je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja preduzetnika, uključujući i one iz drugih stranih zemalja, kao što je Turska.

"To je upravo ono što želim da vidim", rekao je ukrajinski predsednik.

Porošenko je naglasio da mu se veoma dopada stil predsednika Vučića da se ništa unapred ne obećava.

"Ništa unapred ne obećavamo, složili smo se sa predsednikom, ali blizu smo STO, blizu smo postizanju sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje", kaže Porošenko.

Smatra da kada se reši pitanje žitarica da će to doprineti uklanjanju tarifa i barijera i u ostalim oblastima i da će sve to doprineti jačanju poslovne klime.

Porošenko takođe veruje da dve zemlje mogu mnogo toga da postignu kada je reč o infrastrukturnim projektima, posebno u Ukrajini.

Ponovio je i da su veoma značajna dva sporazuma koja su danas potpisana sa Srbijom i dodao da je bezvizni režim produžen sa 30 na 90 dana, i za turiste i za poslovne ljude.

Drugi sporazum, kaže Porošenko, je Sporazum o razmeni carinskih podataka i veoma je važan u borbi protiv korupcije.

Poboljšani makroekonomski pokazatelji Ukrajine

Predsednik Ukrajine rekao je da je ta zemlja u posle četiri godine veoma napredovala i napravila jedan od najvećih skokova na Duing biznis listi, a da je njen sledeći cilj da uđe u prvih 50 zemalja za investiranje.

On je rekao da su poboljšani makro-ekonomski pokazatelji Ukrajine, ali i količina izvoza koja je povećana i za 30, odnosno 40 odsto u neke zemlje.

Izvoz Ukrajine u EU je sada 42,5 odsto, kaže Porošenko i dodaje da su sprovedene pravosudne reforme, otvoren Sud za borbu protiv korupcije, kao i da u toj zemlji postoji najefikasniji sistem državnog tužilaštva koji je potpno transparentan.

Naveo je i da je fokus ukrajinske politike decentralizacija, kao i da se više od 50 odsto državnog budžeta distribuira u lokalne samouprave.

Dodao je da Ukrajinu u budućnosti čeka rad na privatizacijama i podvukao da će u tom procesu interesi investitora biti potpuno zaštićeni.

"Bio bih srećan da i srpski investitori učestvuju u našim aukcijskim privatizacijama. Sutra ću potpisati Zakon o deviznoj trgovini, koji će biti najveća liberalizacija koja se desila u Ukrajini od 1993. godine, neće biti nikakvih ograničenja i to će uslove za investitore poboljšati preko noći", zaključio je Porošenko.

Vučić: Strane investicije rastu, Srbija prednjači u regionu

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija u prva četiri meseca ove godine uvećala nivo direktnih stranih investicija za 13,7 odsto, i ostvarila 916,7 miliona evra i pozvao srpske investitore da ulažu u Ukrajinu, kao i ukrajinske da investiraju u Srbiju, što će biti od obostrane koristi.

Vučić je, na poslovnom forumu Srbija-Ukrajina, rekao da je to jednako prošlogodišnjem nivou koji je ostavrila Hrvatska, koja je članica EU.

"To govori koliko je Srbija postala atraktivna i važna zemlja u regionu", podvukao je on dodajući da je značajno više privukla stranih ulaganja od svih zemalja Zapadnog Balkana zajedno.

Podsetio je da je Srbija danas na 42. mestu Duing biznis liste Svetske banke, a bili smo 93. Dodao je da nismo zadovoljni i da gledamo da ove godine budemo među prvih 30.

"Istovremeno naš rast u prvom kvartalu ove godine dostigao je 4,6 odsto. Iza nas su Albanija, Crna Gora i Mađarska sa 4,4 do 4,45 odsto, Rumunija sa 4, Bugarska sa 3,5, Hrvatska sa 2,5 i Makedonija sa 0,1 odsto", objasnio je Vučić.

Ukazao je da Srbija više nema rebalans budžeta, osim u slučaju kada hoće da povećava plate i penzije, kao i da nemamo problema sa javnim finansijama.

Predsednik Srbije zamolio je zainteresovane srpske privrednike za osnivanje proizvodnih jedinica u Ukrajini i tamošnje tržište da budu potpuno otvoreni i spremni za ulaganja.

"Na ovom skupu su prisutne najbolje srpske kompanije, 'krem de la krem' srpske privrede. To nisu one kompanije od pre 10 ili 15 godina za koje bi neko mogao da kaže da su ovakve ili onakve, već najbolje firme koje ne posluju uz veliku državnu pomoć, već zahvaljujući svom radu, energiji i profitu", rekao je on.

Poziv ukrajinskim privrednicima 

Vučić je rekao da se srpske firme rukovode interesima, i ispričao da je, kada je zamolio za njihovo prisustvo za jednu drugu zemlju, dobio odgovor od predsednika Privredne komore Marka Čadeža da neki ne mogu zbog puta, drugi zbog privatnih obaveza – jednom se porodila svastika, drugom su snaja i šurnaja otišle negde.

"Shvatio sam da prisustvo zavisi od gostiju koji dolaze. Treba da budete ponosni za interes koji je srpska privreda pokazala", poručio je Porošenku.

Istovremeno je pozvao ukrajinske privrednike da ulažu u Srbiju, jer će obostrana ulaganja doprineti sve boljim odnosima.

Zahvalio se predsedniku Ukrajine Petru Porošenku što je u današnjim razgovorima uklonjena najveća prepreka za slobodnu trgovinu i izrazio uverenje da će komisije dve zemlje doneti sporazum u narednom periodu.

Uvećana trgovinska razmena sa EU 

Vučić je, u svom obraćanju, ukazao da je Srbija uvećala trgovinsku razmenu sa EU od 2012. do 2017. za 62 odsto, a izvoz za čak 100 odsto – sa pet na 10 milijardi evra i to zahvaljujući stranim kompanijama, pre svega nemačkim koje izvoze svoje asortimane u EU.

Sa Ukrajinom robna razmena, prema njegovim rečima je mala i mora biti na većem nivou.

Podsetio je da je Ukrajina ogromna zemlja, kako teritorijalno, tako i po broju stanovnika, i da imamo prijateljske veze koje treba privrednici da iskoriste na najbolji način.

"Naša saradnja ne može da naiđe na bilo kakve prepreke. Nemamo nikakvih otvorenih bilateralnih pitanja", rekao je Vučić rekavši da je dogovoreno da privrednici dobiju podršku sa najvećeg nivoa države.

Osvrnuo se na optimizam predsednika Porošenka da će obe zemlje postati članice EU 2025. godine, rekavši da on ne deli taj entuzijazam, jer je pred Srbijom problem Kosova, ali je važno i kako će se razvijati situacija u samoj Uniji.

"Mi sve reforme koje sprovodimo radimo zbog sebe jer želimo da pripadamo evrospkom društvu, jer time možemo da garantujemo da imamo bolji život, pravnu državu. Da zavisi od nas već bi mnogo ranije bili članica EU", rekao je Vučić.

Srpski i ukrajinski privrednici za veću ekonomsku razmenu

Srpski i ukrajinski privrednici su nakon sastanka zaključili da je najveća mogućnost saradnje na trećim tržištima, kao i da bi privrednu razmenu poboljšalo ukidanje administrativnih prepreka.

Predsednik kompanije "PSP Farman Holding" Branislav Grujić kaže da je važno što je forum pokrenuo rad na poboljšanju ekonomske saradnje između dve zemlje, koja je sada niska.

On je naveo da Ukrajina ima 6,2 puta više stanovnika od Srbije, te da je to veliki ljudski potencijal koji je srpskim privrednicima interesantan za plasiranje roba i usluga.

Grujić ističe da su predstavnici Srbije najviše zainteresovani za saradnju na trećim tržištima.

"Mi imamo proizvode koje želimo da plasiramo na ukrajinsko tržište, ali najviše na zemlje treće strane, Bliski istok, Afrika, oni za to imaju očuvan ljudski potencijal i znanje. Ukrajina ima svoje interese, oni su veoma snažni u agraru, u petrohemijskom kompleksu, veliki su izvoznici đubriva u Srbiju", kaže Grujić.

Kod Srbije je Ukrajini interesantan, između ostalog, i transport, navodi on, jer se dve zemlje nalaze na istoj transportnoj ruti, Crno more – Dunav, te je transport iz Ukrajine do Srbije relativno jeftin i gabartina roba iz Ukrajine može preko Srbije da se transportuje dalje u Evropu.

Vlasnik kompanije koja se u Ukrajini bavi proizvodnjom građevinskog materijala, Dimis Vasiljev, ističe značaj foruma zbog neophodnosti razmene informacija.

"Na ukrajinskim firmama je da Srbiji pokažu i dokažu da njihovi proizvodi nisu gori od onih koji se proizvode u Evropi", kaže Vasiljev.

Istakao je da je Srbija zemlja koja se brzo razvija i ima mnogo potencijala za ulaganje.

"Nakon foruma, voleli bismo da rešimo sve administrativne prepreke koje se tiču carine, sertifikata, poreza. Da to bude regulisano na višem nivou i nadam se da će naše vlade raditi na tome", naveo je Vasiljev.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво