"Gasprom", DEPA i "Edison" o dopremanju ruskog gasa u Evropu

Predsednik upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler, generalni direktor "Edison a.d." Mark Benajun i Teodoros Kicakos, generalni direktor DEPA a.d potpisali su "Memorandum o razumevanju u vezi sa snabdevanjem gasa iz Rusije preko Crnog mora kroz druge zemlje do Grčke i od Grčke do Italije" da bi razvili projekat gasovoda između Grčke i Italije, što bi omogućilo izgradnju južne trase za dopremanje ruskog gasa u Evropu.

Sporazum navodi interesovanje potpisnika sporazuma za trasu isporuke prirodnog gasa iz Rusije preko Crnog mora i kroz druge zemlje do Grčke i od Grčke do Italije, saopštio je "Gasprom".

U ove svrhe, strane nameravaju da iskoriste radove koje su već izvršile kompanije "Edison" i DEPA u vezi sa projektom ITGI Posejdon.

"Razvoj unutrašnjih kapaciteta Evrope za prenos gasa je važan element obezbeđivanja pouzdane isporuke gasa, uključujući i ruski gas, potrošačima širom Evrope", izjavio je Aleksej Miler.

"Moguć razvoj ovog novog koridora za snabdevanje, koji će u potpunosti biti u skladu sa EU zakonodavstvom i propisima, će poboljšati italijansku sigurnost snabdevanja i njenu ulogu kao glavnog čvorišta gasa u južnoj Evropi, u skladu sa ciljevima Nacionalne energetske strategije", rekao je Mark Benajun povodom potpisivanja sporazuma.

Generalni direktor DEPA Teodoros Kicakos napominje da oživljavanje projekta ITGI-Posejdon jača energetsku sigurnost Evrope dodatnim koridorom za snabdevanje i poboljšava ulogu Grčke kao glavnog ulaza za gas iz različitih izvora i trasa.  

Ceremonija potpisivanja je usledila nakon sastanka između Alekseja Milera i Federike Guidi, ministarke za ekonomski razvoj Italije, koji je održan danas u Rimu. Ceremoniji je prisustvovao Jorgos Cipras, generalni sekretar za međunarodne ekonomske odnose Ministarstva spoljnih poslova Republike Grčke. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво